użytek komercyjny

• Autor wątku Autor wątku pani redaktor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pani redaktor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Czy napisanie sobie w edytorze tekstu umowy np. wynajmu mieszkania (tak do wydruku i do podpisania przez obie strony) to już użytek komercyjny programu? Przecież zarabia się na samym wynajmie, nie na programie...

Ostatnia edycja:
A tak przy okazji (wiem, to forum prawne, nie komputerowe, ale może ktoś zna odpowiedź): czy chcąc zarabiać np. tłumaczeniami trzeba posiadać jakąś wersję komercyjną Windowsa/jakieś inne udoskonalenia? Przy założeniu, że pracuje się na darmowym OpenOffice, a system to Vista Home Basic.
Nie znam się na tym...

Z góry dzięki za odpowiedź zwłaszcza na pierwsze pytanie!:)

Ostatnia edycja:
Tak, jest to użytek komercyjny.

Tak, Vista HB + OpenOffice wystarczy.

Dziękuję. Nie mogłam się tego dopatrzeć w licencji Visty, więc będę wdzięczna za ewentualne źródło takiej odpowiedzi.
A tak krzyżując oba pytania: w takim razie napisanie tejże umowy przy zestawie OpenOffice + rzeczona Vista Home Basic jest ok, a ja nie łamię żadnej licencji i robię wszystko legalnie?

Ostatnia edycja:
O ile wiem to nie ma Visty ani innego Windowsa, których nie można używać komercyjnie (wyłączając licencje studenckie).

Tak, jest to legalne.

drzemik napisał:
O ile wiem to nie ma Visty ani innego Windowsa, których nie można używać komercyjnie (wyłączając licencje studenckie).
.
Dokładnie tak. Ludzie często myślą, że sformuowanie Windows Home oznacza, że można używać tylko w domu. To nie prawda. "Home" w tym przypadku jest nazwą handlową. Jest edycja Microsoft Office 3 stanowiskowa to użytku w domu. Jest znacznie tańsza od normalnej. Tam wyraźnie jest powiedziane, że jest tylko do użytku prywatnego.
Faktem jest, że Microsoft wraz z Windows7 ma zamiar wprowadzić taki system licencji "domowej"

Powrót