A
ajz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry,
Jestem studentem informatyki i piszę pracę inżynierską, której tematem jest system wspomagający komunikację pacjenta z lekarzem. Chciałbym, aby stworzony przeze mnie system był zgodny z literą prawa dlatego mam kilka pytań, na które byłbym wdzięczny jeśli ktoś udzieliłby odpowiedzi lub wskazał dotyczące moich problemów ustawy/rozporządzenia, które mógłbym poczytać.
Jestem studentem informatyki i piszę pracę inżynierską, której tematem jest system wspomagający komunikację pacjenta z lekarzem. Chciałbym, aby stworzony przeze mnie system był zgodny z literą prawa dlatego mam kilka pytań, na które byłbym wdzięczny jeśli ktoś udzieliłby odpowiedzi lub wskazał dotyczące moich problemów ustawy/rozporządzenia, które mógłbym poczytać.
1. Główną funkcjonalnością systemu byłaby możliwość konsultacji pacjenta z lekarzem (w tym przesyłanie np. wyników badań). Czy zgodne z prawem jest przetwarzanie w systemie dokumentacji medycznej (niezanonimizowanej)? Jeśli tak, to czy wystarczy dowolna zgoda użytkownika żeby ją przetwarzać (?
2. Czy istnieją jakieś regulacje dotyczące przechowywania takich danych na nośnikach elektronicznych? Czy powinienem na coś szczególnego zwrócić uwagę przy samej kwestii przechowywania takich danych w trakcie pisania pracy?
Pozdrawiam