Używane części samochodowe- parę pytań

• Autor wątku Autor wątku kruchy72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruchy72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.
Mam parę pytań odnośnie części samochodowych...

Sprawa wygląda następująco.

Miałem stłuczkę autem, auto nie za drogie więc stwierdziłem, że nie opłaca się go naprawiać. Postanowiłem auto zezłomować.. Lecz jak to na Polaka przystało pomyślałem, że wykręcę parę sprawnych części i jeszcze sprzedam na allegro :)

Autko odpalało i jeździło więc mogłem śmiało sprawdzić sprawność tych części.

Po jakimś czasie udało mi się sprzedać przepływomierz powietrza od tego auta, wysłałem gość odebrał i po 2 dniach zadzwonił,że przepływomierz jest niesprawny, powiedziałem jak to... przecież działał 3 dni temu, on mi na to,że ma prawo go zwrócić więc pakuje paczkę i mi go odsyła a ja mam mu zwrócić pieniądze na konto :(

Szybko zadzwoniłem do znajomego elektryka samochodowego i zrobiłem wywiad....

Dowiedziałem się,że w sklepie motoryzacyjnym na nowe części elektroniczne nie ma gwarancji gdyż może być usterka instalacji w aucie i to może uszkadzać każdą część elektroniczną jaką się podłączy.

Czy to prawda??

Mam jeszcze skrzynię biegów od mojego auta i teraz boje się ją sprzedawać bo może się skończyć tak samo...
Co w przypadku kiedy ktoś ode mnie kupi np taką skrzynię biegów, wiem, że jest ona sprawna i np uszkodzi ją poprzez błąd montażu?

Jeśli sprzedałeś jako osoba prywatna, to nabywca nie ma prawa zwrócić produktu "bo tak" (jeśli twierdzi inaczej, niech poda przepis prawny).
Może natomiast złożyć reklamację, a ty masz obowiązek ją rozpatrzyć.

Powrót