Używanie cytatów osób publicznych

• Autor wątku Autor wątku deem123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deem123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Chciałbym zasięgnąć opinii w dość ciekawym temacie.

Czy na materiałach reklamowych (wizytówkach, papierze firmowym itp.) oraz komercyjnych stronach internetowych można cytować znanych ludzi?
Mam tutaj na myśli np. Walta Disneya, Henry'ego Forda, Winstona Churchilla, Arnolda Schwarzeneggera itp.?
Oczywiście dostęp jest jawny dla wszystkich - chodzi o stronę www, a same cytaty nie stanowią w żaden sposób wartości, za którą pobierane są w sposób pośredni lub bezpośredni korzyści majątkowe.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
Deem123

deem123 napisał:
... Czy na materiałach reklamowych (wizytówkach, papierze firmowym itp.) oraz komercyjnych stronach internetowych można cytować znanych ludzi? ...
To zależy co jest źródłem cytatu, jeśli dana wypowiedź pochodzi z utworu to podlega ochronie prawnoautorskiej. Należy tutaj zauważyć, że w doktrynie przyjmuje się, że nawet wypowiedź jednozdaniową, w określonych warunkach, można uznać za utwór.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mam tutaj na myśli powszechnie używane i cytowane złote myśli. Nie wiem, czy takie upowszechnienie sprawia, że jest to zgodne z prawem? Czy może tworzenie z nich memów, cytowanie tych zdań w artykułach, czy też książkach jest tak naprawde bezprawne? Poniżej zamieszczam kilka przykładów:
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać" - Walt Disney
"Sens życia, to nie zwykła, szara egzystencja czy przetrwanie, ale parcie do przodu, windowanie się do góry, osiąganie czegoś, zdobywanie." - Arnold Schwarzenegger
"Zna*ne są ty*siące spo*sobów za*bija*nia cza*su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić." - Albert Einstein

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Nie sposób ocenić wypowiedzi nie znając ich źródła, pisałem o tym powyżej.

Rozumiem.

W takim razie przerobię pytanie, by ugryźć temat w inny sposób.
Załóżmy, że mamy do czynienia z cytatem, który uległ upowszechnieniu. Czy jeśli daną myśl zapiszemy w cudzysłowie i za nim podamy autora to będzie to w porządku? Np.

"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać"
Walt Disney

Powrót