Używanie danych przez uzytkownika

• Autor wątku Autor wątku deha21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deha21

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam,
Sprawa jest taka. Prowadzę portal gdzie internauci (jako goście) oraz użytkownicy (zarejestrowani) mogą komentować artykuły. Jeden z użytkowników ma pretensje że ludzie zwracają się do niego używając imienia i nazwiska. Są to raczej niepochlebne komentarze w jego kierunku ale to nie ważne. Dzwoni do mnie i mailuje żebym usuwał takie komentarze bo nie jest on osobą publiczną... Dwie rzeczy:
- czy mam usuwać komentarz który zawiera jego imie i nazwisko jezeli internauta wie o tym, że pod jego pseudonimem kryje się taka a taka osoba? Przecież nie mam na to wpływu
- ii.. uwaga, własnie zobaczyłem że na koncie ustawił sobie prawdziwe imię i nazwisko, czyli wedlug regulaminu i ustawy o swiadczeniu uslug droga internetową zgodził się na ich rozprowadzanie.
Co mam zrobić jako moderator? Czy wnioski tego uzytkownika są uzasadnione?

Może to niezbyt porada prawna, ale poleć mu usunięcie tych danych lub dogadaj się z nim, aby usunął to konto i jak chce dalej korzystać - zrobił sobie nowe i NIE podawał tam swoich danych. Sam miałem do czynienia z podobną sytuacją - takie działanie rozwiązało sprawę.

Musi się zdecydować czy "istnieje" w sieci pod pseudonimem czy pod nazwiskiem, a być może pod jednym i drugim. Jeśli to jest komentowany artykuł z jego danymi to trudno się do tego nie odnieść.
Pomijam tutaj fakt, jeśli nie są narusza dobra osobiste.

Tzn. sam artykuł nie zawiera jego danych, ani nie jest na jego temat. Internauci w komentarzach tylko się odnoszą do jego osoby bo jest dość kontrowersyjna ;)

Powrót