Używanie e-papierosa w szkole

• Autor wątku Autor wątku LouFei
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LouFei

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, uczę się w liceum i posiadam 18 lat. Dzisiaj na przerwie zapaliłem w toalecie e-papierosa, liquid beznikotynowy, jedynie smakowy. W statucie szkoły (Z tego co mi wiadomo, gdyż dziwnym trafem statut w naszej szkole jest niedostępny, ani ze strony internetowej, ani w bibliotece, gdzie powinien się znajdować) palenie wyrobów tytoniowych oraz nikotynowych jest zabronione, jednak otrzymałem 100 punktów za palenie. Moje pytanie jest następujące: Czy jeżeli palę beznikotynowy liquid, to czy nauczyciel ma prawo mnie za to ukarać? Jeszcze jedną kwestią jest konfiskata urządzenia, czy nauczyciel ma prawo mi je odebrać, nawet jeżeli nabyłem je w pełni legalnie i posiadam 18 lat?

Witam, w moim liceum statut szkolny jest niedostępny dla uczniów i rodziców. Ani na stronie internetowej, ani w bibliotece nie można takowego znaleźć, a gdy moja mama poszła do pani wicedyrektor z zapytaniem o takowy uzyskała odpowiedź iż może mieć jedynie wgląd w stary statut, gdyż nie posiada zaaktualizowanego. Czy mogę w jakiś sposób zgłosić ten problem do kuratorium lub innego organu? Dodam iż moja mama jest również nauczycielką i dowiedziałem się od niej, że brak dostępu do statusu jest niedopuszczalny. Kolejną kwestią jest to, czy mogę odmówić przyjęcia kary, jeżeli nie znam statutu szkoły? Wiem, że nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania, jednak nie mam do niego dostępu, nawet gdybym chciał się z nim zapoznać.

Witam, czy nauczyciel ma prawo skonfiskować mi urządzenie (telefon, e-papieros, tablet), gdy posiadam osiemnaście lat? Z tego co mi wiadomo, to kończąc osiemnaście lat uzyskuję pełnię praw, a moi rodzice nie są już moimi prawnymi opiekunami

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No to moment bo nie rozumiem, masz 18 lat ale do szkoly wysylasz mamusie?

Zacznij od wyslania na pismie wezwania do szkoly by udostepnili tobie statut gdyz musza to zrobic zgodnie z wytycznymi kuratorium oswiaty.

Gdy mama prosiła o statut nie miałem jeszcze 18 lat, a pozatym nauczyciel odniesie się inaczej do rodzica, gdy mnie możes spławić

Nie może ponieważ z jego strony była by to kradzież i jeżeli jesteś właścicielem telefonu możesz zgłosić sprawę na policję

Powrót