Używanie karty płatniczej przez osobę inną niż wskazana przez bank na karcie.

• Autor wątku Autor wątku alcazelcer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alcazelcer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, nie wiedziałem gdzie umieścić to zapytanie więc trafiło tutaj: Otóż pracuję w handlu jako zwykły szeregowy sprzedawca. Często zdarza się, że klient chce płacić za towar przy użyciu karty, a kiedy przyjdzie do podpisu na wydruku zgodnego z podpisem na kacie nie potrafi się podpisać tłumacząc, że nie jest to jego karta. Co może zrobić w tym momencie sprzedawca? Czy przyjęcie platności taką kartą wiąże się z przykrymi konsekwencjami prawnymi? Czy używanie przez klienta nie podpisanej karty jest wogule dopuszczalne?

Zawołwać kierownika kas. W razie jego braku - zatrzymać kartę do wyjasnienia sytuacji (jeśli zwracać - ty tylko właścicielowi wymieninemu na karcie lub bankowi który kartę wydał.

A jest na to podstawa prawna - gdyż często ludzie straszą policją itp..

Nie wiem czy jest jakieś ogólne prawo - ale w regulaminie uzywania karty - mn parzykład banku millenium w paragrafie 7 ustęp 11 czytamy:
Posiadacz karty jest jedyną osobą uprawnioną do używania
karty i PIN.
A w wyjaśnieniach co du używanych w regulaminie pojęć (paragraf 2):
9) Posiadacz karty – Posiadacz karty głównej lub Posiadacz karty
dodatkowej
10)Posiadacz karty dodatkowej – osoba fizyczna, dla której została
wydana karta dodatkowa i której dane identyfikacyjne są
umieszczone na tej karcie,
11)Posiadacz karty głównej - osoba fizyczna, która zawarła
Umowę, dla której została wydana karta główna i której dane
identyfikacyjne są umieszczone na tej karcie
Jeśli chce wzywać policję - to niech wzywa - policji też można oddać kartę. Wtedy osoba próbująca uzyć cudzej kary będzie się tłumaczyła policji, a Ty masz problem z głowy.

Na jakiej podstawie prawnej ktokolwiek może zatrzymać czyjąś kartę płatniczą? Regulamin banku nijak się ma do tej sytuacji.

zatrzymanie karty to klopot, ale tranzakcja nie powinna zostac zrealizowana. w razie reklamacji sprzedawca ktory ja zrealizowal bedzie odpowiedzialny za taka tranzakcje. zdarzylo mi sie podpisywac karte przy sprzedawcy, choc nie powinien jej przyjac.

Powrót