Używanie log stacji radiowych na własnej stronie.

• Autor wątku Autor wątku xerif
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xerif

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Czy mogę używać log różnych stacji radiowych (Eska, Eska Rock, RMF FM, Planeta FM....) na swojej stronie internetowej? Po kliknięciu na ów logo pojawia się strona z informacjami o radiu oraz po raz kolejny logo.

Czy tak samo jest z logiem YouTube?

Pozdrawiam.

Jest to znak handlowy, zastrzeżony + prawa autorskie. Niekomercyjność czy działanie w celu informacji nie ma znaczenia, wykorzystania w zakresie dozwolonym przez prawo autorskie - wątpie aby tutaj prawo cytatu miało zastosowanie.

Rozumiem, że nie mogą użyć tych lóg tylko na komercyjnych stronach, bo są chronione prawami autorskimi?

A co w przypadku, gdy otrzymałem od radia pozwolenie (tylko drogą mailową) na użycie lóg? Czy taki e-mail ma moc prawną i mogę bez konsekwencji używać lóg wymienionych w mailu stacji?

na niekomercyjnych tez nie mozna...

email wystarczy na licencje zwykła.

A używanie w celach informacyjnych wymaga posiadania pozwolenia?
Od znajomego dowiedziałem się, że nie trzeba, lecz tu przeczytałem, że "Niekomercyjność czy działanie w celu informacji nie ma znaczenia" i nie wiem komu wierzyć ;)

urzędowe znaki, symbole..

W celach informacyjnych to art. 25 i zgodnie z nim. ZObacz prawo cytatu w temacie przyklejonym.

Nie pisz post pod postem, staraj się wszystko w jednym zawrzec, mimo ze ograniczony czas edycji jest.

Pytanie 1. Prowadzę stronę, na której umiszczam co pewien czas recenzję najnowszych filmów ukazyjących się na DVD. Czy mogę w ramach prawa cytatu umieścić okładkę DVD?

Odpowiedź: Tak, można w ramach cytatu umieszczać przy recenzjach okładki książek, DVD, gier
Wynikałoby z tego, że mogę bez zezwolenia umieszczać logo stacji radiowej?

Może najlepiej posłużmy się przykładem, Stacje radiowe na Słuchane.net - czy można w ten sposób używać log stacji radiowych nie otrzymując zezwolenia od danego radia?

Podciągnięcie to pod prawa cytatu jest tutaj ciężkie. Wszystko zalezy czy dana stacja uzna, ze zostały jej prawa do znaku towarowego naruszone (czy ogolnie do loga).

Tak przejrzałem pobieżnie to orzeczenie i...
Ten przypadek potwierdza tylko to, że nie można dowoli używać takich znaków. Kolejna kwestia orzeczenie z tego co widzę było ze stanem faktycznym podlegajcym reżimowi starej ustawy (o znakach towarowych z 1985). Nikt nie twierdził, ze jesli np handlujesz produktem danej marki załóżmy Danone to w reklamach i innych broszurach nie możesz o tym informować - wręcz przeciwnie masz takie prawo (gwarantuje to ustawa o własności przemysłowej).
Temat ten był pare razy poruszany na forum np jesli chodzi o handel samochodami i uzywania znaków towarowych firm samochodowych.

Jednak jak to podpiąć stacje radiowe? Wszystko na dobrą sprawę zalezy od argumentacji i przekonania do swojej racji drugiej strony. Jeśli np przy pomocy prawa cytatu uda się Panu przekonać drugą stroną - to brawo, napewno nie jest to niewykonalne. Uprawniony też musi mieć chęć wogole dochodzenia swoich prawa - a co nie da się ukryć przy wykorzystaniu non-profit uprawniony nie jest tym zainteresowany.

Ostatnia edycja:
xerif napisał:

hmm tutaj pisze że jesli nie wprowadza w błąd to można bynajmniej tak to rozumiem.
Czy można stosować loga znanych firm w artykułach ( pisząc o nich ) tak jak np tutaj Mobilny internet - gdzie najtaniej? | SIMblog ? albo tutaj Zmiana lidera na rynku telefonii komórkowej? - najnowsze wiadomości tylko na WirtualneMedia.pl
Czy to jest zgodne z prawem ?

Tak, na prawach cytatu. ZObacz przyklejony.

Dziękuje, po prostu nie byłem pewny czy dobrze rozumiem.

Powrót