używanie logo/herbu uczelni na swojej stronie internetowej

• Autor wątku Autor wątku pawel19852
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel19852

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie

Chciałem zapytać o temat poruszany tutaj już wielokrotnie, ale z uwagi na strach przed konsekwencjami prawnymi chciałbym uzyskać bardziej zindywidualizowana poradę. Mianowicie, prowadzę serwis udzielający korepetycji studentom studiów magisterskich oraz doktoranckich ( w szczególności nauk społecznych i medycznych).
Obecnie przebudowuję stronę internetową na której chciałbym napisać "POMAGAMY STUDENTOM NIEMAL WSZYSTKICH UCZELNI W POLSCE" a w tle miałaby znajdować się grafika z logotypami kilkunastu polskich uczelni, z których klienci trafiają do mnie najczęściej.

Czy mogę powołać się na art. 156 ustawy?
"Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania używania przez inne osoby w obrocie: zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane części zamienne, akcesoria lub usługi"

Chciałem właśnie bardzo precyzyjnie wskazać, że moje usługi kieruję w szczególności do studentów na przykład: UW, UJ, SWPS, UMCS itp. Jeśli wymienię te 15-20 uczelni to w tle będzie to wyglądało jak "SJOFOFJJFJUJSHSJE" czyli umiarkowanie atrakcyjnie. Wolałbym zamieścić jednak "przydymione" logotypy uczelni.

Uważam, że takie wykorzystanie logotypów w tle pod hasłem jakie wymieniłem powyżej nie będzie sprawiało wrażenia, że moja firma współpracuje z uczelniami. Współpracuję tylko ze studentami tych uczelni.

Jeśli nikt z Państwa nie będzie w stanie mi pomóc "na 100%" to gdzie mogę zgłosić się z prośbą o jakąś interpretację w tym konkretnym przypadku?
Bardzo nie chciałbym, aby 14 uczelni założyło mi 14 oddzielnych spraw w sądzie przy czym przegrywając każdą z nich musiałbym np. każdej z uczelni zapłacić 100.000zł rekompensaty za "coś tam" czyli łącznie prawie półtorej miliona.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

pawel19852 napisał:
... Czy mogę powołać się na art. 156 ustawy?...
Twoja działalność nie mieści się w zakresie dającej możliwość skorzystania z tego wyłączenia.

Rozumiem, że działalność szkoleniowa w związku z badaniami naukowymi sprawia, że artykuł mnie nie dotyczy? Czy mógłbym prosić o rozwinięcie wypowiedzi?
Oczywiście nie chcę się sprzeczać bo napisałem tu z prośbą o poradę a nie w celach dyskusyjnych. Uważam jednak, że jeśli stworzyłem program szkoleniowy tylko dla pracowników np. firmy ABC to mogę skorzystać z jej logotypu. Czy mogę skorzystać tylko z nazwy? Czy mogę w takim razie napisać np. "Pomagam studentom i pracownikom naukowym Uniwersytetu Warszawskiego i innych polskich uczelni". Muszę jakoś zakotwiczyć swoje usługi w czasoprzestrzeni.

pawel19852 napisał:
... Czy mogę skorzystać tylko z nazwy? Czy mogę w takim razie napisać np. "Pomagam studentom i pracownikom naukowym Uniwersytetu Warszawskiego i innych polskich uczelni". ...
Możesz tak napisać, nie naruszasz niczyich praw.

Powrót