Używanie zdjęć i przypisywanie sobie osiągnięć innej osoby

• Autor wątku Autor wątku Cubson94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cubson94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Państwa Nazywam się Jakub B***i, Jestem sportowcem kulturystą. W 2016 roku będąc na targach sportowych poproszono mnie o zrobienie sobie ze mną zdjęcia na co się zgodziłem. Po roku znalazłem swoje zdjęcie na stronie jednego z Krakowskich trenerów personalnych z podpisem iż wymarzyłem sobie start w zawodach kulturystycznych i dzięki Panu Marcinowi spełniłem swoje marzenie co jest kompletną brednią, nigdy nie miałem żadnego trenera wszystko zawdzięczam samemu sobie. Znalazłem Pana Marcina na Facebooku, napisałem mu wiadomość co to w ogóle jest i aby to natychmiast skasował, wiadomość została odczytana lecz nic mi nie odpisał zdjęcie widnieje do tej pory. Zdjęcia pojawiły się po moim udanym sezonie sportowym w 2017 roku gdzie udało mi się zdobyć 2 puchary. Jednym słowem Pan Marcin wykorzystuje moje dane osobiste jak i wizerunek do tego przypisuje sobie moje osiągnięcia sportowe. Co mogę z tym zrobić z tego co doczytałem mogę ubiegać się o pieniążki za bezprawne wykorzystywanie moich danych osobowych. Proszę o poradę. Dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możesz z tytułu naruszenia wizerunku: "... może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny." Art. 78. w zw. z Art. 83. Prawa autorskiego. Możesz też próbować aby uznano jego działanie za czyn nieuczciwej konkurencji w myśl Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Powrót