Używanie zdjęć z portali społecznościowych

• Autor wątku Autor wątku Pisces
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pisces

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

chciałbym stworzyć i zamieścić w serwisie YouTube publiczny film, który będzie zawierał wycinki twarzy osób ze zdjęć publicznie umieszczonych na profilach społecznościowych (Facebook, Nasza Klasa i Google+), aczkolwiek nie wiem, czy to legalne lub czy wymaga zezwolenia tych osób. Nie będą to oryginalne zdjęcia, jedynie wycięte twarze. W internecie znajdowałem sprzeczne informacje, część mówiła, że zdjęcia zamieszczone publicznie na portalach społecznościowych stają się własnością tych portali, a one zezwalają na ich używanie, a część mówiła, że jest to nielegalne ze względu na rozpowszechnianie wizerunku. Jak wygląda to w kwestii prawnej?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Pisces napisał:
W internecie znajdowałem sprzeczne informacje, część mówiła, że zdjęcia zamieszczone publicznie na portalach społecznościowych stają się własnością tych portali, a one zezwalają na ich używanie
Bzdura. W większości przypadków nie dochodzi do żadnego przekazania praw autorskich majątkowych portalom do publikowanych materiałów, a jedynie udzielenia licencji na warunkach opisanych w regulaminie. Sam regulamin zazwyczaj zezwala na korzystanie z publikowanych tam treści użytkowników, ale w ramach danego portalu i za pomocą dostępnych tam funkcji. Ty natomiast zamierzasz zrobić coś, co wykracza poza ww. Opisz dokładnie jak to miałoby wyglądać.

Zamierzałem wyciąć twarze kilku osób z ich zdjęć zamieszczonych przez nich na Facebooku, Naszej Klasie i Google+ i umieścić ów twarze w moim filmie na Youtube.
Miałby być to pewny rodzaj skeczu, w którym oryginalne twarze postaci byłyby zastąpione wyciętymi twarzami tych osób, nic obraźliwego, aczkolwiek delikatnie kontrowersyjnego i nie chciałbym się w nic wpakować w sytuacji, gdy komuś nie spodoba się fakt zamieszczenia jego twarzy.

Ostatnia edycja:
Powrót