VAT, kosztorys a OC sprawcy szkody

• Autor wątku Autor wątku quato
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quato

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam krótkie pytanko.

Jestem przedsiębiorcą i jednocześnie zarejestrowanym podatnikiem VAT. W styczniu miałem stłuczkę z winy sprawcy ubezpieczonego w PZU. Ubezpieczyciel (PZU) metodą kosztorysową wyliczył szkodę wg. ceny częsci zamiennych i usługi specyfikując ceny netto i VAT. Oczywiście wypłacił mi tytułem odszkodowania jedynie kwotę netto bez VAT tłumacząc, że mam prawo do odliczenia podatku naliczonego (VATU). Ja się z tym nie zgadzam. Uszkodzony samochód (który był środkiem trwałym) sprzedałem bez naprawy.

Pytanie: jak mogę lub mogłem (potencjalnie) odliczyć VAT skoro nie zapłaciłem go w cenie usług i nabycia części zamiennych celem naprawy pojazdu?!
Podstawę do odliczenia stanowi faktura a skoro nie nabyłem częsci/usług to jak mogłem to odliczyć?!

Jednym słowem czy nie powinienem być w tym przypadku traktowany jak konsument, któremu w takim przypadku PZU wypłąciłoby odszkdoowanie + VAT (skoro on nie może odliczyć naliczonego podatku VAT)? vide uchwała SN z maja 2007 r.

dziękuję za ewentualną odpowiedź i pozdrawiam

Moim zdaniem, skoro pojazd był w eweidencji środków trwałych, to nie masz żadnych szans na VAT. Sprzedając samochód musiałeś wystawić fakturę, z której to musiałeś odprowadzić VAT. Reszta jest przychodem. Dostałeś odszkodowanie netto, więc jest tak, jakbyś naprawił samochód, sprzedał po wyższej cenie i zapłacił VAT od wyższej ceny.

odszkodowanie było wypłacone w celu naprawy szkody, a więc zakupu usług w serwisie, od których można odliczyć VAT.... to że zrobiłeś co innego z samochodem, nie interesuje ubezpieczyciela....

Powrót