vat od materiałów budowlanych

• Autor wątku Autor wątku oczy8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oczy8

Użytkownik
Odpowiedzi
215
Czy budowa domu wielosezonowego na działce rekreacyjnej ( bez pozwolenia na budowę) upoważnia do odliczenia vatu od materiałów?

Wybudowałeś, czy będziesz budował?
Jaki VAT chcesz odliczać?

dom jest w trakcie budowy... jaki vat? ..od materiałów budowlanych. Właśnie znalazłam (co prawda indywidualną ) interpretację US , która mówi ,że można odliczać vat od materiałów przeznaczonych na taką budowę.

Chcesz odliczyć cały VAT, czy różnicę między starą a nową stawką?

oczy8 napisał:
Czy budowa domu wielosezonowego na działce rekreacyjnej ( bez pozwolenia na budowę) upoważnia do odliczenia vatu od materiałów?
Nie. Samowola i chcesz jeszcze odliczyć Vat....ech

Oczywiście,że chodzi o różnicę........ samowola ...podoba mi się to....a kto powiedział,żę nie można??

Jeśli chodzi o różnicę, to ulga od początku roku nie obowiązuje w dawnej formie.

Co do nowej ulgi, oto cytat ze strony pit.pl:

"Nie ma również możliwości występowania o zwrot VAT w związku z inwestycjami nie wymagającymi pozwolenia na budowę. Oznacza to, że nadbudowa i rozbudowa musi być prowadzona zgodnie z warunkami prawo budowlane oraz być prowadzona podstawie takiego pozwolenia."

...budowa trwa czyli chodzi o starą ulgę, bo fv są z 2013 roku. jeżeli są fv z poprzedniego roku czyli 2013 mozna korzystać przez następne 5 lat z ulgi budowlanej czyli odpisywać róznice w vat na materiały budowlane.To jest dla mnie jasne. Liczyłam na podpowież czy taka budowa ( nieruchomośc) kwalifikuje do ulgi. Są interpretacje ,że można....

Powrót