VAT-R data zaprzestania wykonywania działalności gosp.

• Autor wątku Autor wątku ewap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewap

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam.
Mam problem. Do 31.01.2009 r. prowadziłam diałalnośc gospodarczą. Dnia 31.01 były wystawiane faktury sprzedaży.Przed wyrejestrowaniem działalności ,żeby ustalic datę zaprzestania wykonywania działalnosci zasięgałam informacji zarówno w gminie,
w Urzędzie Skarbowym, jak i na Informacji Podatkowej. Wszędzie informowano mnie ,że skoro czyności związane z prowadzeniem działalności będą wykonywane do dnia 31.01 włącznie to jako datę zaprzestania wykonywania działalności mam podac 1.02.2009 r.
Tak też zrobiłam. Niestety po kilku miesiącach przyszło wezwanie z US z "prośbą" o wyjaśnienie braku deklaracji VAT-7 za luty 2009 r.!!!
Skontaktowałam się oczywiście z US. Uzyskałam informację, że w deklaracji VAT-R powinnam wykazac datę 31.01.2009 r.!, a tak to muszę wysłac zerową deklarację Vat-7 za luty 2009 r.! dodac "czynny żal " i możliwe, że nie będę ukarana finansowo!
Spytałam, czy wobec tego mogłabym skorygowac deklarację VAT-R (zmiana daty)
Pani odpowiedziała ,że w ten sposób narobiłabym jeszcze większego zamieszania. Pani z US coś bardzo zależało na szybkim przesłaniu przezemnie delkaracji Vat-7. Ale nawet nie pozwoliła mi wejśc do swojego pokoju, rozmawiałyśmy jedynie telefonicznie.
Kto ma rację z tą datą zaprzestania wykonywania działalności? Czy jeżeli wykazałabym datę 31.01.2009 r. to miałabym prawo w tym dniu wystawiac faktury Vat? Nie chce wpakowac się na jakąś minę (finansową) w końcu do lutego minęło
już kilka miesięcy.

Ponadto na jednym z portali podatkowych znalazłam następującą interpretację:

"" WYKREŚLENIE Z REJESTRU PODATNIKÓW VAT
Wykreślenie z rejestru podatników VAT może nastąpić w wyniku zgłoszenia przez podatnika zaprzestania wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu albo z urzędu przez naczelnika urzędu skarbowego. Jeżeli podatnik zarejestrowany jako podatnik VAT zaprzestał
wykonywania czynności podlegającej opodatkowaniu, jest obowiązany zgłosić zaprzestanie działalności naczelnikowi urzędu skarbowego. Zgłoszenie to stanowi dla naczelnika urzędu skarbowego podstawę do wykreślenia podatnika z rejestru jako podatnika VAT
(art. 96 ust. 6 ustawy o VAT). Zaprzestanie działalności w wyniku śmierci podatnika zgłasza jego następca prawny (art. 96 ust. 7 ww. ustawy).
W formularzu o zaprzestaniu wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług VAT-Z należy wskazać, w pozycji 20, datę zaprzestania wykonywania czynności. Ustawa o VAT nie definiuje pojęcia “zaprzestać”,
w związku z czym należy sięgnąć do znaczenia tego słowa używanego w języku potocznym. “Zaprzestać” – “zaprzestawać” – należy rozumieć jako zupełnie przestać, przerwać; zaniechać3. Zdaniem autora przez datę zaprzestani działalności należy zatem rozumieć dzień, w którym podatnik zupełnie przestanie wykonywać działalność, zostanie ona przerwana, zaniechana. Wydaje się, że od tego dnia podatnik przestaje być podatnikiem wpisanym do rejestru podatników VAT. Jeżeli zatem podatnik zarejestrowany jako podatnik VAT czynny złożył VAT-Z, nie będzie mu przysługiwało
prawo do obniżenia kwoty podatku należnego od dnia wskazanego jako data zaprzestania wykonywania czynności..."
całośc na:
http://www.e-podatnik.pl/artykul/vat_i_akcyza/8124/VAT_a_odliczenia.html

Bardzo proszę o pomoc.

Moim zdaniem jeśli 31.01.2009r były wystawiane faktury sprzedaży to działalność była prowadzona, czyli wyrejestrowanie z dniem 01.02.2009r. Prowadzenie DG choćby przez jeden dzień w miesiącu dla VAT-owca oznacza obowiązek złożenia deklaracji VAT-7 za ten miesiąc. Oczywiście może to być deklaracja "zerowa".
Instytucja czynnego żalu, czylu tzw. donos na siebie samego skutkuje odstąpieniem naczelnika US od ukarania podatnika.

Podsumowując, proszę złożyć zerową deklarację VAT za luty 2009 wraz z czynnym żalem i na pewno nie będzie Pani ukarana.

przykład pisma:

Na podstawie art. 16 § 1 Kodeksu karnego skarbowego (Dz. U. z 2007 r. nr 111, poz. 765 ze zm.), zawiadamiam, iż popełniłam czyn zabroniony polegający na nieterminowym złożeniu deklaracji dla podatku od towarów i usług VAT-7 za miesiąc luty 2009r.

Dodatkowo informuję, iż deklarację tą złożyłam razem z powyższym zawiadomieniem. Niezłożenie deklaracji nie skutkowało zaniżeniem deklarowanego zobowiazania podatkowego.

W związku z tym proszę o niestosowanie sankcji karnych skarbowych.

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki oraz za jakże cenny dla mnie wzór "czynnego żalu".
Pytanko, czy warto opisac szczegółowo, że w Gminie, w US jak i na portalu Informacja podatkowa otrzymałam błędną informację (wiem, że nieznajomośc prawa nie zwalnia mnie z odpowiedzailności za błędy) , czy jednak napisac to krótko i zwięźle?
Pozdrawiam serdecznie.

I jeszcze jedno pytanko, czy to ,że US zwrócił się do mnie z prośbą o kontakt w celu wyjaśnie nia braku deklaracji nie ma wpływu na prawo do złożenia " czynnego żąlu"

Pozdrawiam.

Moim zdaniem wystarczy treść pisemka, którą podałam. Nie posiada Pani dowodów na urzędniczą niekompetencję - rozmowy telefoniczne - jak udowodnić? Bilingi? Owszem tylko po co. Czynny żal zdejmuje karę, pracownica US jest zadowolona a sprawa zamknięta.

Powrót