VAT - R odliczenie po przekroczeniu 200.000 zł

• Autor wątku Autor wątku Sezamka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sezamka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie

Z dniem 1 czerwca (ryczałt zwolniony z VAT) przekroczyłam kwotę 200.000 zł w związku z powyższym zarejestrowałam się do VAT składając VAT-R w US. Od tego momentu (miesiąc czerwiec) rozumiem staje się czynnym podatnikiem VAT, prowadzę ewidencje VAT naliczonego i należnego a w lipcu mam obowiązek wysyłki deklaracji VAT-7 i pliku JPK-VAT.

PYTANIE DOŚĆ SKOMPLIKOWANE (proszę o łopatologiczną odpowiedź):

Czy mam prawo/możliwość odliczyć FAKTURY VAT sprzed rejestracji ?

To znaczy otrzymałam FAKTURE VAT 31 maja za usługi ALLEGRO, czy taka fakturę mogę odliczyć czy mogę odliczać jedynie faktury otrzymane od 1 czerwca, a sprzed 1 czerwca nic nie mogę odliczyć ?
Faktura ALLEGRO została wystawiona 31 maja (data wykonania uslugi na fakturze MAJ) tytuł faktury: Zapewnienie funkcjonalności i usług dostępnych na platformie handlowej Allegro.pl

Pytanie czy mogę taką fakturę odliczyć czy obowiązują mnie tylko faktury po 1 czerwca ?
Jeżeli tak to rozumiem że błędem było zarejestrowanie się w VAT od 1 czerwca bo można było się zarejestrować 31 maja i bym mogła tą fakturę odliczyć, a tak straciłam prawo do jej odliczenia ? A VAT jest tam spory bo ponad 1500 zł :mad:
Tyle to ja teraz dostaje na etacie :( za cały miesiąc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Widać za trudny temat żeby ktoś mógł pomóc ?

Możesz odliczyć sprzed rejestracji o ile zakup z VAT dotyczy sprzedaży opodatkowanej.

Powrót