Vat za usługe zagranicą dla obcokrajowca

• Autor wątku Autor wątku xthorgal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xthorgal

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry

Czy jest prawdą że: posiadajac firmę w Polsce która ma na serverze zagranicznym stronę www z grą on-line w której żeby grać trzeba wykupić 30 dniowy bilet wstępu poprzez karte kredytową - przyczym "billing processor" (obsługa kart) jest również firmą zewnętrzną zagraniczną (na terenie UE) - a klienci są wyłącznie obywatelami zamieszkałymi poza terenem Polski to czy będe zwolniony z VAT?

oraz czy była by jakakolwiek róznica gdy by obłsuga kart znajdowała się poza terenem UE.

Otrzymałem infomacje od doradcy rachunkowego że w takiej sytuacji (podkreślając że nie byli by nabywcami abonamentu za gre obywatele mieszkajacy w Polsce) nie płacił bym VAT`u. Chciał bym iwedzieć czy to prawda i przedewszystkim dlaczego?

Znalazłem orzeczenie Ministerstwa Finansów RP:
http://www.wrotaopolszczyzny.pl/pl/aktu ... ami+RP.htm

w kórym mowa o podobnym rodzaju działalności. W obu przypadkach jest to przetwarzanie danych zatem "zgodnie z art. 27 ust. 3 i ust. 4 pkt 3 ustawy o VAT usługi te podlegają opodatkowaniu poza terytorium RP" (cutując za orzeczeniem)

Wychodzi jednak problem dalej czy mam z tego vatu się rozliczac czy nie (tzn z innymi krajami)? Ja nie znam mojego odbiorcy i jego kraju (poza tym czy jest to Polska czy nie). W zwiazku z tym czy płace vat czy jestem zwolniony ze wzg na rodzaj działalności?

Powrót