Vectra - skuteczność wypowiedzenia umowy

• Autor wątku Autor wątku Dino1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dino1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Krótko:
W lutym 2014 wysłałem do operatora pismo z wypowiedzeniem umowy świadczenia usług (czas wypowiedzenia 2 m-ce)z jednoczesną prośbą o odstąpienie od naliczania kar umownych za wcześniejsze zerwanie umowy. Operator odpisał, że nie odstąpi i jeśli nadal chcę wypowiedzieć umowę to mam im to napisać w ciągu 7 dni. Dalsze negocjacje w tej sprawie odbyły się mailowo i telefonicznie, w efekcie nie otrzymałem żadnej odpowiedzi twierdzącej bądź przeczącej czy operator odstąpi od kar umownych.
Dziś dostąłem notę obciążeniową z naliczeniem tych kar i jednocześnie informacje o zaległych fakturach za miesiące do czerwca.

Pierwsze pytanie: czy te kary moga zostać naliczone jeżeli nie otrzymałem ostatecznej odpowiedzi od operatora, że nie zgadza się na odstąpienie od nich?

Drugie pytanie: Czy operator miał prawo naliczyć faktury za maj i czerwiec? Operator twierdzi, że moje wypowiedzenie z lutego było nieskuteczne ponieważ oni mi napisali w odpowiedzi, że jeśli nadal chcę wypowiedzieć umowę to mam im to jeszcze raz napisać. Ponieważ ja nadal z nimi korespondowałem to naliczali faktury aż wreszcie zerwali tą umowę za nieopłacone faktury w czerwcu.

Dino1984 napisał:
czy te kary moga zostać naliczone jeżeli nie otrzymałem ostatecznej odpowiedzi od operatora,
Odstąpiłeś od umowy:
Dino1984 napisał:
wysłałem do operatora pismo z wypowiedzeniem umowy świadczenia usług
Dino1984 napisał:
to naliczali faktury aż wreszcie zerwali tą umowę za nieopłacone faktury w czerwcu.
No to za co w końcu jest ta kara? Za zerwanie czy niepłacenie?

Kara jest za zerwanie, tylko według nich zerwanie nastąpiło 2 miesiące później na skutek nieopłacalna faktur, ponieważ uznali moje wypowiedzenie za nieskuteczne i tego właśnie dotyczy moje pytanie-czy mogli tak zrobić?

Mogli jeśli umowa stanowi, że za niepłacenie jest zerwanie.

Oj, widzę, że się nie rozumiemy.
Oczywiście, że za niepłacenie jest zerwanie, ale czy mogli rozwiązać umowę na tej podstawie jeżeli ja, pismem z lutego wypowiedziałem im ta umowę (czyli powinna zostać rozwiązana z końcem kwietnia).
Oni twierdzą, że moje wypowiedzenie było nieskuteczne ponieważ w swojej odpowiedzi napisali mi, że nie odstąpią od kar i jeśli nadal chcę rozwiązać umowę to mam im to napisać jeszcze raz. Ja na to napisałem reklamację, która nigdy nie została przez nich rozpatrzona i teraz, po roku przysłali mi obciążenia. Czy mogli tak zrobić?

Dino1984 napisał:
czy mogli rozwiązać umowę na tej podstawie jeżeli ja, pismem z lutego wypowiedziałem im ta umowę (czyli powinna zostać rozwiązana z końcem kwietnia).
???

Dino1984 napisał:
Oni twierdzą, że moje wypowiedzenie było nieskuteczne ponieważ w swojej odpowiedzi napisali mi, że nie odstąpią od kar i jeśli nadal chcę rozwiązać umowę to mam im to napisać jeszcze raz. Ja na to napisałem reklamację, która nigdy nie została przez nich rozpatrzona i teraz, po roku przysłali mi obciążenia. Czy mogli tak zrobić?
To zależy od treści korespondencji.

Powrót