Vectra - wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku Kaczorrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaczorrr

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry :)

Moje pytanie dotyczy rezygnacji z próbnej usługi telefonicznej w sieci Vectra.

Otóż miałem prawo zrezygnować z usługi do dnia 31 marca br.
Tego dnia wysłałem drogą elektroniczną rezygnację opatrzoną podpisem, w formie zdjęcia. Wiem, że często można w ten sposób przesyłać wypowiedzenia, więc i w tym przypadku tak zrobiłem. Dnia 3 kwietnia otrzymałem odpowiedź (1 i 2 kwietnia to był weekend, więc stąd odpowiedź od Vectry po 3 dniach), że aby wypowiedzenie było skuteczne powinno być opatrzone "bezpiecznym podpisem elektronicznym". Ok, w związku z tym poszedłem w poniedziałek 3 kwietnia do Vectry wyjaśnić sprawę i dowiedzieć się osobiście jak wygląda sytuacja. Pan, który mnie obsługiwał stwierdził, że przyjmie wypowiedzenie. Data na wypowiedzeniu to 31 marca, ale przy podpisie pracownika Vectry już 3 kwietnia.

Teraz otrzymuję list (zwykły, niepolecony) z informacją, że mam zapłacić karę umowną.

Moje pytania brzmią:
1. Czy wypowiedzenie jest nieważne pomimo wysłania go z maila zawartego w umowie, mimo braku bezpiecznego podpisu?
2. Czy mimo zgody pracownika Vectry na przyjęcie wypowiedzenie z podaną przeze mnie datą 31 marca liczy się data przy jego podpisie czy też data podana przeze mnie w nagłówku wypowiedzenia?
3. Czy pracownik powinien mnie poinformować (w przypadku, kiedy przyjęcie przez niego wypowiedzenia wiązałoby się z karą umowną) o konsekwencjach w postaci kary umownej? Dodam, że poinformowany nie zostałem.
4. Czy w jakiś sposób mogę zaprotestować przeciwko takiemu posunięciu ze strony operatora?

To dość pilna sprawa, więc proszę o pomoc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Mateusz

"[...]Wypowiedzenie powinno zostać złożone na piśmie. Pismo składane przez Abonenta powinno zostać przesłane na adres siedziby Dostawcy Usług lub Biura Obsługi Klienta, których dane kontaktowe wskazane są na Stronie WWW Dostawcy Usług. Wypowiedzenie składane przez Abonenta może zostać przesłane także na numer faksu Dostawcy Usług albo drogą elektroniczną, których dane kontaktowe wskazane są na stronie WWW Dostawcy Usług. Wypowiedzenie Umowy powinno zawierać własnoręczny podpis Abonenta lub być opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym w razie przesłania drogą elektroniczną [...]"

Od razu dodam, że rozumiem koniec fragmentu - nie dodałem podpisu elektronicznego, ale posłużyłem się mailem podanym przy podpisaniu umowy, wysłałem skan umowy z własnoręcznym podpisem, a później moja rezygnacja z datą 31 marca została przyjęta przez pracownika. Czy jest jakaś szansa, że mogę to rozstrzygnąć na moją korzyść?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót