Versicherung mit Beitragsplicht

• Autor wątku Autor wątku mar4363
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar4363

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
hej,

mam zapytanie odnosnie kwestii ubezpieczenia w Niemczech. Moja sytuacja wyglada tak, iz po dlugim okresie pracy (Monachium) postanowilem sobie zrobic rok przerwy, poswiecic czas mojemu hobby, i generalnie sobie odpoczac, naladowac baterie. Nie interesuja mnie jakies Arbeitsamty, zasilki, itp. Po prostu chce sobie zyc z oszczednosci przez rok czasu. I wlasnie dostalem pismo z AOK, iz oczywiscie zostalem wymeldowany przez Arbeitgebera, niemniej istnieje obowiazek ubezpieczenia, i skladki musza byc normalnie odprowadzane. Czy mozna to jakos obejsc, czy moge sie ubezpieczyc przykladowo w Polsce i ubezpieczenie to bedzie rowniez aprobowane przez niemieckie instytucje, czy mam jakies opcje? Bylbym bardzo zobowiazany za info, bo przegladajac forum i internet w zasadzie nic na temat takiej sytuacji nie znalazlem, lub ewentualnie odnosniki, co do ktorych nie bylem pewien, czy moga odnosic sie do mnie.

Dzieki i pozdro!

nie ma takiej mozliwosci i nie zaczynaj z zadnym kombinowanie, bo skoro cie stac na rok zycia bez pracy, to musi cie tez byc stac na zaplacenie niemieckiego ubezpieczenia zdrowotnego, ktore jest tutaj obowiazkowe

Orientujesz sie, ile to ubezpieczenie by mniej wiecej wynosilo miesiecznie?

dobrowolne ubezpieczenie,Freiwillige Versicherung w AOK dla osoby bezrobotnej
ok 155€

Powrót