Vindexus - "propozycja ugody" - nieistniejący dług

• Autor wątku Autor wątku Chang Sang Feng
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chang Sang Feng

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Dostałem własnie zwykłe pismo od vindexusa z propozycją ugody w sprawie nieuregulowanej należności "z tytułu dokumentów GD*****/H**GD". Dalej zwykły straszak bez żadnych informacji. Kwota do zapłaty czterocyfrowa.
Żadnego zadłużenia nie posiadam natomiast w 2005r skradziono mi dokumenty i na nie byly kupowane różne pierdoły i zaciągane mandaty za jazdę bez biletu. Jak wielu tu na forum przeszedłem przez gehennę szarpaniny z tego typu firmami, było kilka rozpraw sądowych, sprawy na policji, nawet komornika na mnie nasłali (są tutaj ślady na forum bo się radziłem) - nie wyciągnęli ode mnie nigdy grosza.

Dawno już niczego nie dostałem i myślałem że sprawa jest martwa a tu to pismo... Niepokoi mnie wysoka kwota, wieloletnia przerwa w nękaniu i że proceder nie jest masowy bo nie widzę na forum świeżych wpisów na temat Vindexusa. Do tego z tego co poczytałem to firma ma "renomę".
To zwykły straszak i próba wyłudzenia? Ignorować czy podjąć jakieś kroki? Od kruka i podobnych mam tony makulatury sprzed lat i oczywiście nigdy im nie odpisywałem.

Ta sygnatura dokumentów to jakaś ich wewnętrzna nomenklatura czy numer papierów sądowych?

Zadzwoń i poproś o kopie dokumentów na maila, jeśli nie będą chcieli przesłać to nic nie płać, nie wdawaj się w żadne dyskusje (żebyś przypadkiem nie uznał długu) i czekaj na pismo z Sądu / od Komornika. Literki i cyferki jakie podają to nie jest sygnatura sądowa lub Komornicza.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Nigdzie nie dzwoń bo powiesz coś, czego będziesz żałować.
Napisz maila z powołaniem na sygnaturę i zażądaj wykazania podstawy roszczeń.

Roszczenia windykatorów są już przedawnione. Nic nie rób w tym kierunku, żadnych pism wyjaśniających, żadnych ugód.

Wanda67 napisał:
Roszczenia windykatorów są już przedawnione.

Pod warunkiem, że nie doszło do przerwania biegu przedawnienia - mało prawdopodobne, jednak nie jest niemożliwe.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

nie doszło do przerwania biegu przedawnienia

W celu nie dojścia do przerwania biegu przedawnienia, należy nie kontaktować się z windykatorami.

Wanda67 napisał:
Roszczenia windykatorów są już przedawnione. Nic nie rób w tym kierunku, żadnych pism wyjaśniających, żadnych ugód.

Kwestia sprawy z 2005r to jedynie moje domniemanie. Ja w ogóle nie mam żadnych długów, zobowiązań, pism z sądu czy czegokolwiek. Ten paszkwil od Vindexusa na moje oko jest strasznie słaby i wręcz "chamski" - w nim nic nie ma poza żądaniem pieniędzy - żadnych innych informacji. Jak pisałem wyżej, gdyby nie mój szybki risercz na forum i wieloletnia przerwa w tego typu pismach, to uznałbym je za próbę wyłudzenia danych od jakichś szemranych oszustów. W pismach od kruka było więcej informacji niż w tym papierku.

Daj sobie z tym spokój. Szkoda Twojego czasu i nerwów.

Powrót