Vinted - moje IP zostało wykorzystane do przestepstwa

• Autor wątku Autor wątku seba8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seba8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zostałem wezwany na świadka z art. 286 1 kk.Stwierdzono ,że ktoś z IP internetu światłowodowego mojego domu wysłał linka do poszkodowanej.Link zawierał pytania o nr informacje konta bankowego.Poszkodowana wypełniła je i odesłała formularz i ktoś zrobił sobie dwa przelewy z jej konta na sumę kwoty 8600 zł.
Policjant zadał mi pytania typu czy ktoś 7.01.2022 był i korzystał z mojego internetu.
Kto ma możliwość jeszcze z domowników korzystać z niego.
Czy kojarzę nik z vinted (gdyż poszkodowana robiła transakcję z tą osobą na vinted ,została poproszona o dane do konta i tak straciła dużą sumę pieniędzy)
Było też pytanie o imię i nazwisko tej osoby czy ją znam.
Oprócz tego ,żę zewnętrzne IP internetu stacjonarnego jest na moją osobę nic mi nie wiadomo o całej sprawie.
Zeznałem w tej sprawie co teraz będzie dziać się dalej.Czy powinienem się martwic dalszym rozwojem sytuacji ?

Jeżeli nic nie zrobiłeś to nie masz czym się martwić.
Na organach ścigania spoczywa obowiązek udowodnienia winy.

Gdyby było tak jak pisze kolega wyżej to byśmy mieli może z 1/3 wyroków skazujących co mamy.
Ja bym doradzał wzięcie adwokata i zbierać dowody na swoją niewinność. Żebyś się nie obudził w sądzie gdzie jakiś policyjny "ekspert" stwierdzi że jest bardzo prawdopodobne że to Ty jesteś winny a sędzia to klepnie.

Tym bardziej że już byłeś skazany z tego artykułu. W zbiegi okoliczności ciężko będzie przekonać policję.

Powrót