Vivus/Global Collection

• Autor wątku Autor wątku jacus1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacus1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Mam taki problem. Jakiś czas temu wziąłem pożyczkę w firmie Vivus i gdy miałem problem z jej spłatą, poprosiłem o rozłożenie spłaty na raty, jednak tego samego dnia, lecz wieczorem, udało mi się spłacić całą kwotę i tym samym myślałem, że sprawa jest rozwiązana, a plan spłat nieobowiązujący. Jakie było moje zdziwienie, gdy firma Vivus dalej naliczała mi odsetki oraz opłatę za stworzenie ratalnego planu spłat. Próbowałem z nimi wyjaśnić tą sprawę, ale oni twierdzili (i nadal twierdzą), że sama spłata nie wystarczyła, a także, że powinienem był wysłać do nich wypowiedzenie ratalnego planu spłat (ich cytat: "W takim przypadku ma Pan/Pani obowiązek zwrotu całej kwoty wymagalnej wierzytelności wynikającej z harmonogramu Planu spłat pożyczki pomniejszonej o Prowizję za Plan spłat na Rachunek Bankowy Pożyczkodawcy w terminie 30 dni od dnia złożenia oświadczenia o odstąpieniu od Planu spłat.").

A, jeszcze jedno - z tego, co wiem, to obecnie moją sprawą zajmuje się firma Global Collection.

Co o tym sądzicie? Proszę o pomoc, jak to rozwiązać.

Najpierw sobie profilaktycznie załóż konto w e-sądzie i sprawdź czy GCM już przypadkiem nie złożyło pozwu. Na całość... jak znam życie. A potem spróbuj to z nimi wyjaśnić i po prostu zrób to co Ci mówią. Jak masz wysłać wypowiedzenie to je wyślij. A potem martw się dalej...

digiton napisał:
Najpierw sobie profilaktycznie załóż konto w e-sądzie i sprawdź czy GCM już przypadkiem nie złożyło pozwu. Na całość... jak znam życie. A potem spróbuj to z nimi wyjaśnić i po prostu zrób to co Ci mówią. Jak masz wysłać wypowiedzenie to je wyślij. A potem martw się dalej...
W e-sądzie jestem czysty.

jacus1 napisał:
W e-sądzie jestem czysty.

Czy gcm wykupiło wierzytelność? Bo jeśli tak to temat opisywany wielokrotnie. Czekać na nakaz z sądu zaskarżyć go i tyle Powództwo oddalone. Tzn. brak legitymacji czynnej powoda. Znam kilkanaście takich przypadków a żadnego żeby wygrali sprawę w tej kwestii.

derek73 napisał:
Czy gcm wykupiło wierzytelność? Bo jeśli tak to temat opisywany wielokrotnie. Czekać na nakaz z sądu zaskarżyć go i tyle Powództwo oddalone. Tzn. brak legitymacji czynnej powoda. Znam kilkanaście takich przypadków a żadnego żeby wygrali sprawę w tej kwestii.
Z tego, co wiem, to tak. OK, dzięki za odpowiedź. A co jeszcze można z tym zrobić, że na stronie Vivusa widnieje zaległość?

Zastanawia mnie fakt czy po sprzedaniu tej wierzytelności Vivus musi odnotować ten fakt W BIKu?

Vivus nie wpisuje do BIK, a z tego co wiem do KRD wpisuje GCM

Jak nie wpisuje jak wpisuje, w raporcie z BIK mam Vivusa.

W BIK wpisują tylko banki i nikt więcej nie może. BIG, KRD - tak, jak najbardziej.

Bzdury wypisujesz, poczytaj trochę i dopiero się udzielaj albo zaktualizuj dane. [...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cieszę się że czytasz ze zrozumieniem. Tam jest mowa o tym tylko że te podmioty mogą zasięgać informacji. A nie dokonywać wpisu. Ale co ja tam wiem... A jeśli masz coś w raporcie to dobrze sprawdź źródło z jakiego masz ten raport.

Raport posiadam z bik.pl. Mam tam założone konto, a na dowód wrzucam screena. A co do czytania ze zrozumieniem to cytuję:
"Współpraca z BIK może być realizowana na podstawie następujących modeli:
- bezpośrednio - podstawą współpracy jest zasada wzajemności, która zakłada, że prawo do korzystania z danych z BIK mają te instytucje, które zobowiążą się do przekazywania danych o swoich klientach, zgodnie z przepisami prawa,
- za pośrednictwem BIG InfoMonitor - oferta przeznaczona dla podmiotów finansowych, które nie są gotowe do współpracy z BIK na podstawie zasady wzajemności, a potrzebują danych do oceny ryzyka kredytowego konsumenta."

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Oni skonsolidowali ten raportu razem z BIG. Stąd tak to może wyglądać.
W samym BIK tego nie może być. Ale oni na stronach nawet piszą że te raporty są razem udostępniane,

Skoro ustawa o kredycie konsumenckim z 2011 pozwala firmom pożyczkowym na korzystanie z BIK to po co te niby kombinacje alpejskie? A korzysta z niego coraz więcej instytucji z sektora pozabankowego. Skoro w informacji ustawowej i BIK Passie jest to w samej bazie jest i wpływa na ocenę punktową. Nawet numery identyfikacyjne zobowiązań są bikowskie.

Ostatnia edycja:
No widzę właśnie. Dawno tam nie zaglądałem. Żeby nie było. Dzięki za zwrócenie uwagi. A co do VIVUS to wycofaj zgodę na przetwarzanie danych osobowych. To tam powinno zniknąć. Zresztą ma status zamknięty.

Może i wycofam, bo pomimo tego pozytywnego wpisu, bank może nieprzychylnie patrzeć na osobę, która korzysta z chwilówek.

Powrót