Vivus pozyczka

• Autor wątku Autor wątku kwlw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwlw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzien dobry. Nie wiem czy to dobry dzial ale napisze.

VIVUS.PL

Bierzemy pożyczkę np. 1000 zł na 30 dni. Pieniądze dostajemy "od ręki" na konto. Następnie zostaje nam wysłana umowa do podpisania i odesłania w ciągu 7 dni. Przecież jeżeli nie podpisujemy umowy to nie mamy żadnego zobowiązania. Paradoks: Dostajemy najpierw pieniądze a potem umowę. Czytamy umowę, nie zgadzamy się na warunki to nie podpisujemy (a pieniądze dostaliśmy na konto wcześniej od umowy). Może mi ktoś wyjaśnić to? Najlepiej jakiś doradca prawny?

Taka pożyczka jest udzielana na podstawie ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim oraz w oparciu o przepisy ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. Zgodnie z treścią w/w ustaw, firma vivus miała prawo zawrzeć umowę pożyczki bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość np. za pośrednictwem strony internetowej, poczty elektronicznej, telefonu, przy użyciu formularza zamówienia. Treść umowy pożyczki, jak również pozostałych informacji związanych z jej udzieleniem zostaje przekazana przed zawarciem umowy pożyczki za pośrednictwem strony internetowej.Rejestrując się na stronie internetowej osoba wnioskująca składa oświadczenie o zapoznaniu się z umową pożyczki, a ponadto dokonuje przelewu potwierdzającego akceptację warunków umowy pożyczki. umowa pożyczki zostaje zawarta na mocy oświadczenia woli złożonego na odległość przy użyciu elektronicznego środka komunikacji, a jej treść zostaje przedstawiona do zapoznania się jeszcze przed zawarciem umowy pożyczki. Zawsze można odstąpić od umowy w ciągu 14 dni. Klient jest zobligowany odesłać podpisaną umowę pożyczki, de facto po jej zawarciu, nie mniej jednak umowa jest jak najbardziej wiążąca.

pozdrawiam

Witam

Spłaciłem już pożyczkę w VIVUS przed terminem, dopiero zauważyłem w skrzynce mail z informacją o odesłaniu umowy. Czy w tej sytuacji kiedy już spłaciłem pożyczkę wysyłać do nich kopię tej umowy ? Czy nie jest to konieczne?

Powrót