Vortal internetowy a kwestie prawne

• Autor wątku Autor wątku zapper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!

Przeglądałem różne wątki na forum, jednak mimo to mam kilka pytań dotyczących kwestii prawnych związanych z uruchomieniem vortalu.

Otóż, zamierzam uruchomić vortal internetowy, w którym dostępne będą artykuły, porady oraz forum dyskusyjne. Strona będzie aktualizowana na bieżąco o nowe artykuły. Wszyscy użytkownicy będą mieć do niej darmowy dostęp i bez ograniczeń (oprócz forum dyskusyjnego, na którym, żeby pisać posty będzie należało założyć konto).

W związku z tym mam pytanie, czy taką stronę muszę zarejestrować jako dziennik lub czasopismo? Jeśli muszę, to jakie wiążą się z tym opłaty oraz czy mogę zarejestrować taką stronę na siebie (jako osoba prywatna), czy też muszę założyć działalność gospodarczą (a jeśli muszę założyć działalność gospodarczą, to ile będzie mnie to kosztować i jakie wymogi muszę spełnić spełnić).

Ponadto w związku z tym, że strona ma być dostępna bez ograniczeń, będę chciał zamieścić na niej reklamy, dzięki którym mógłbym opłacić serwer, domenę, pomoc techniczną itp. Czy poprzez fakt umieszczania reklam i czerpania z nich przychodów muszę zakładać działalność gospodarczą? Czytałem, że nie muszę tego robić, jeśli z reklamodawcami będę podpisywał umowę zlecenie. A co jeśli reklamą na mojej stronie będzie zajmować się jakaś sieć reklamy, z którą podpiszę umowę?

I jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda kwestia zbiórek publicznych. Jedną z możliwości aby forum dyskusyjne mogło się utrzymać są albo zbiórki publiczne na dany cel, albo umożliwienie dobrowolnej dotacji przez użytkownika, w zamian za co w podzięce od redakcji otrzyma specjalne konto (tzw. VIP) z dodatkowymi przywilejami. Czy przy takiej formie jest jakiś obowiązek zakładania działalności gospodarczej czy też wystarczy, że jako osoba prywatna będę rozliczać się z fiskusem?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :).

zapper napisał:
W związku z tym mam pytanie, czy taką stronę muszę zarejestrować jako dziennik lub czasopismo? Jeśli muszę, to jakie wiążą się z tym opłaty oraz czy mogę zarejestrować taką stronę na siebie (jako osoba prywatna), czy też muszę założyć działalność gospodarczą (a jeśli muszę założyć działalność gospodarczą, to ile będzie mnie to kosztować i jakie wymogi muszę spełnić spełnić).
wypadałoby zarejestrować portal jako wydawnictwo prasowe w świetle USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe" - tam też znajdziesz szczegóły całej procedury. Koszt sądowy jest niewielki, bo to w zasadzie zwykła formalność - chyba kilkadziesiąt złoty. Wydawcą może być osoba fizyczna.
Czy poprzez fakt umieszczania reklam i czerpania z nich przychodów muszę zakładać działalność gospodarczą? Czytałem, że nie muszę tego robić, jeśli z reklamodawcami będę podpisywał umowę zlecenie. A co jeśli reklamą na mojej stronie będzie zajmować się jakaś sieć reklamy, z którą podpiszę umowę?
wszystko zależy od sytuacji - a w tym przypadku od formy współpracy z agencją - moze być i tak i tak. Jednakże, przy działalności na większą skalę - DG mogłoby być korzystne, jeśli chodzi o płacone podatki i haracz dla agencji.
I jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda kwestia zbiórek publicznych. Jedną z możliwości aby forum dyskusyjne mogło się utrzymać są albo zbiórki publiczne na dany cel,
z tego co pamiętam, na taką działalność trzeba mieć pozwolenie.
albo umożliwienie dobrowolnej dotacji przez użytkownika, w zamian za co w podzięce od redakcji otrzyma specjalne konto (tzw. VIP) z dodatkowymi przywilejami.
a to się równa darowiźnie - od której w ogólności wypada zapłacić podatek dochodowy (i w takiej sytuacji chyba PCC również). Możesz spojrzeć tam po więcej szczegółów: http://pit.pl/ - choćby w opcji 'sHandel'

Dzięki wielkie za wszystkie te informacje :).

Jak na razie sądzę, że najlepszym wyjściem jest zarejestruje portalu jako wydawnictwo prasowe, a z działalnością gospodarczą się wstrzymam (bo chyba, jeśli zdecyduje się na DG to wiążą się z tym jakieś dodatkowe zobowiązania...). Z tego, co widzę też w agencjach reklamowych podczas formularza zgłoszeniowego (Internet > Formularz zgłoszeniowy. ARBOnetwork - sieć reklamy internetowej. Reklama internetowa, sieć reklamowa. Reklama w internecie.) jest wybór czy prowadzę DG czy też nie, więc chyba nie powinno być problemu jeśli nie będę prowadził DG... Zaś, co do zbiórek to jednak ograniczę się (o ile będę musiał czerpać skądś większe przychody na działanie strony) do darowizny od użytkowników w ramach kont VIP-owskich.

Powrót