Vratislavia Lex - po splacie naleznosci otrzymalam pismo z Sadu

• Autor wątku Autor wątku beatbed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatbed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mialam kredyt w fm banku ktorego nie splacalam na czas i dlatego wypowiedzieli mi umowe. Sprawe przekazali do windykacji Vratislavia Lex. Bylo to we wrzesniu 2016r. Od tego momentu otrzymywalam tel od Vratislavia dot. splaty naleznosci. Calosc splacilam na poczatku grudnia 2016. Teraz w polowie lutego dowiedzialam sie, ze jestem wpisana w Krajowym Rejestrze Dlugow na kwote 9,40zl. Splacilam z mysla o tym ze moze jakies dodatkowe odsetki. W lutym tez otrzymalam pismo z Sadu, ktory to jest nakazem zaplaty calej kwoty, ktora widniala we wrzesniu, kiedy nie byla splacona. Od tego pisma sie odwolalam,zalaczajac potwierdzenia wplat. Poki co nie otrzymalam jeszcze zadnej odpowiedzi. Wczoraj z kolei zadzwonila do mnie Pani z Vratislavia i powiedziala mi, ze dziekuje za wplate odsetek, i pyta kiedy splace reszte, czyli koszty sadowe tj 1800zl.Podala tez nr ICH konta, na ktory mam wplacic kwote kosztow sadowych. Czy jest mozliwe, ze pismo do sadu zostalo wniesione we wrzesniu i czy mam obowiazek splacic te koszta, czy moze to ich blad, ze wyslali do sadu cos co juz bylo splacone a teraz karza mi splacic koszty sadowe? Dodala tez ze dopoki nie ureguluje calego zobowiazania , wtedy nie beda mogliu wykreslic mnie z KRD.......Pomozcie

Jeśli sprawa była w sądzie to zadzwonić do sądu podać sygnature sprawy i dowiedzieć się czy jakiś wyrok zapadł.

Ja myślę że sprawę przegrali albo cofnęli pozew a jeśli tak to nic im się nie należy. Tak jak pisałem upewnić się w sądzie co się w tej sprawie wydarzyło a jak jest tak jak myślę to po kolejnym telefonie powiedzieć im że powiadomisz prokuraturę o probie wyłudzenia i zażądać wykreślenia z KRD.

Nakaz zapłaty powinnaś była dostać wraz z pozwem - zobacz jaką datę ma pozew (ale uczulam, że pozew mógł zostać wniesiony w innej dacie niż wskazuje na to data pisma, więc w razie wątpliwości najlepiej zadzwonić i spytać o datę wniesienia pozwu).

Sąd orzeka według stanu na dzień orzekania. Należy wskazać przede wszystkim na następujące dwie sytuacje:
a) jeśli dług została spłacony przed wniesieniem pozwu, to w większości przypadków cały pozew jest niezasadny,
b) jeśli zaś dług został spłacony po wniesieniu pozwu, a przed wydaniem orzeczenia, to w zasadzie należne są tylko koszty procesu (opłata sądowa + koszty zastępstwa procesowego).

Odnośnie do drugiej sytuacji, to możliwe jest albo cofnięcie pozwu (przez powoda) w zakresie należności głównej (wtedy sąd wydaje orzeczenie tylko w zakresie kosztów procesu) albo po prostu wydanie przez sąd orzeczenia na całą kwotę (należność główną oraz koszty procesu). Nawet jeśli sąd wydał nakaz na całą kwotę, to nie trzeba się obawiać - nie może być ona egzekwowana przez wierzyciela, skoro została już zapłacona. W razie wszczęcia egzekucji należy wnosić o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego (tj. orzeczenia sądu zaopatrzonego w klauzulę wykonalności).

Dodam jeszcze, że jeśli odwołanie od nakazu zapłaty (formalnie zwane zarzutami od nakazu zapłaty lub sprzeciwem od nakazu zapłaty) zostało wniesione skutecznie (poprawnie), to nakaz zapłaty nie uprawomocnił się i nie może być podstawą żądania zapłaty wskazanych w nim kosztów procesu. Trzeba czekać na orzeczenie sądu (wyrok/postanowienie).

Nawiasem mówiąc, wniesienie zarzutów od nakazu zapłaty lub sprzeciwu od nakazu zapłaty znacząco zwiększa koszty postępowania - proszę przemyśleć, czy nie będzie korzystniej je wycofać (o ile nie zostało już doręczone powodowi).

Nakaz zaplaty - data wydania 31.01.17,
Pozew - data zlozenia - 27.09.16.

Dlug zostal splacony 12.2016.

Dzwonilam do Sadu powiedziano mi, ze odwolanie zostalo wniesione skutecznie, ale teraz przejal to inny Sad , blisko mojej miejscowosci i od nich dostane informacje.

Czyli wnioskujac , bede musiala te koszty procesu poniesc?

Pozdrawiam i dziekuje.

Myślę, że tak.

Możesz ewentualnie złożyć do sądu wniosek o wyznaczenie radcy prawnego lub adwokata z urzędu, powołując się na swój słaby stan majątkowy (wzory takiego wniosku wraz z oświadczeniem o stanie majątkowym są dostępne w internecie). Być może prawnik zauważy w tej sprawie coś, czego my przez internet nie wyłapiemy - np. nieważność umowy sprzedaży wierzytelności.

Czy pani pismo do Sądu było już po nakazie zapłaty ?

Wnioskuje z tych danych że sprawa była w e-sądzie, tenże sąd wydal nakaz ,pani wniosła sprzeciw i sprawę przekazali do sądu rejonowego właściwego dla Pani miejsca zamieszkania ?

Dopiero w lutym dostalam dwa pisma z Sadu, pozew i nakaz. Kazdy z innej daty. Wtedy wnioslam sprzeciw. Wczesniej nic o tym nie wiedzialam. Tez nigdy bym nie przypuszczala, ze jesli firma oddaje dluznika do windykacji, ta od razu zglasza sprawe do sadu..... Dla mnie dziwne, przeciez mialam z nimi kontakt i splacalam raty. ...

Powrót