W-8ben

• Autor wątku Autor wątku Dijo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dijo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Mam swój kanał na YouTube, powoli robi się coraz popularniejszy, więc postanowiłem podpisać umowę partnerską z Curse (Union For Gamers). Jest to firma z USA, więc niestety konieczne stało się wypełnienie formularza W-8BEN:
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf

Mam kilka wątpliwości co do tego jak go wypełnić:
- w punkcie 7 chodzi chyba im o NIP? Jeśli tak to nie wiem za bardzo co z tym zrobić, bo 18 lat skończyłem 3 tygodnie temu i jeszcze nie otrzymałem NIP-u. Trzeba to pole wypełniać, skoro pisze, że jest ono opcjonalne?
- w punkcie 8 nie wiem zupełnie o co chodzi.
- zastanawiam się co zaznaczyć w pkt. od 9-11? Wystarczy zaznaczyć 9a, wpisać Poland, czy któryś punkt jeszcze mnie dotyczy?

Z góry dzięki za pomoc.

Generalnie, najlepiej by było, gdybyś oddał to jakiemuś specjaliście do wypełnienia. Ja takiego papierka nigdy nie wypełniałem, choć parę razy widziałem ;)

Wątpię jednak, żeby znalazł się tu ktoś lepiej obeznany, więc postaram się pomóc na ile potrafię i napiszę Ci jak ja bym wypełnił ten formularz na podstawie instrukcji, którą publikuje IRS:
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/iw8ben.pdf

Zakładam, że kwestia dotyczy opłat licencyjnych za Twoje prawa autorskie (jeśli nie, to co napisałem poniżej nie jest prawidłowe ;)).

Punkt 7., Żeby dostać NIP musiałbyś prowadzić działalność gospodarczą. W innym przypadku Twoim identyfikatorem podatkowym jest PESEL. I właśnie swój PESEL możesz tu wpisać.

Punkt 8.
Według instrukcji w tym miejscu możesz zawrzeć informację dla płatnika, która pomoże mu zidentyfikować płatność. Sprawdź w korespondencji czy Twój kontrahent nie życzył sobie, żeby podać jakiś "reference" w tym formularzu. Jeśli nie - pomiń tę linię.

W punkcie 9a wpisz oczywiście Poland.
9b - wydaje mi się, że niestety to również musisz zaznaczyć; z instrukcji wynika bowiem, że nie obejmuje Cię żadne zwolnienie od obowiązku posiadania numeru ITIN. Jest on zatem wymagany, aby móc skorzystać z obniżonej stawki podatku (wyjściowa to 30%; obniżona - 10%).
Jeśli nie masz ITIN, to zanim wypełnisz W-8BEN, powinieneś wystąpić o nadanie ITIN (formularz W-7). ITIN podajesz w rubryce nr 6.
Według instrukcji na wydanie ITIN czeka się kilka tygodni.

9c, 9d i 9e - nie zaznaczasz;

Punkt 10 - według instrukcji możesz cały ten punkt pominąć, bo w polsko-amerykańskiej umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania nie ma żadnych szczególnych wymagań dotyczących zastosowania stawki 10% do opłat licencyjnych.

Punkt 11 - pomiń.

Ufff...
Mam nadzieję, że nie nakłamałem nigdzie.

Powrót