W jaki sposób mogę dopisać ojca do aktu urodzenia naszego dziecka urodzonego w UK?

• Autor wątku Autor wątku syntya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
syntya

syntya

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam. Mam pytanie. Mój partner obecnie przebywa a ZK w Polsce. 3 tygodnie temu urodzilo nam sie dziecko, w zwiazku z nagłą śmiercią członka rodziny i koniecznością wyjazdu do Polski zarejestrowałam dziecko na moje nazwisko (zeby wyrobić paszport bez szybko i bez komplikacji) Kiedy rejestrowałam naszą córkę Pani w Registration Office poinformowała mnie, że ojca bedę mogła dopisac pozniej, jesli bede chciala. Niestety nie zapytałam o szczegóły, może ktoś wie jak to można zrobić? bardzo nam zależy na tym, gdyż moj partner dzwonił do mnie i powiedział że dostanie przepustkę na chrzciny dziecka, ale musi udowodnić, ze to Jego dziecko. Czy musi on być osobiście? czy wystarczy jakaś deklaracja??
Będę wdzięczna za odpowiedź:)

możesz dopisać dziecko ale do tego potrzebny jest ojcec i z nim musisz pójść do usc by on uznał dziecko inaczej się nie da ewentualnie przez sąd . ale wieć że jeśli ojciec będzie figurował na akcie urodzenia to wszędzie będzie musiała być jego zgoda na paszport ,czy dowód dla dziecka potem i tak jeśli dziecko będzie uznane to odrazu musisz wyrobić nowy paszport bo dane się zmieniają , potrzebna też zgoda by zapisać dziecko do żłobka , przedszkola , szkoły wrazie się coś stanie jego podpis w szpitalu itd... dużo tu wymieniac same problemy .. możesz poprostu spróbować osobiście napisać oświadczenie że to jego dziecko , może nie będo nic więcej wołać . pozdrawiam

Powrót