W jaki sposób wierzyciel przed sądem możne udowodnić że wiedziałam o długach męża ??

• Autor wątku Autor wątku korek123321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korek123321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, dzisiaj był u mnie komornik... Za długi męża, o czym ja w ogóle nie wiedziałam. Wziął za moimi plecami dowiedziałam się jak zaczęły przychodzić listy... Komornik powiedział że jak MĄŻ nie będzie spłacał to, z chwilówek które zaciągną wystąpią do sądu o rozdzielność majątkową i o księgę wieczystą.. Ale przed sądem chwilówki będą musieli udowodnić że ja wiedziałam o tych długach. W jaki sposób mogą to udowodnić ? Nigdzie nie figuruje w pismach od sądu/komorników itp. Jedynie co to odebrałam kilka listów poleconych do niego właśnie od komorników, a resztę nie odbierałam... Czy w taki sposób mogą udowodnić że ja wiedziałam o długach ? Nie wiem czy to ważne ale jest wspólnota majątkowa. Z góry Dzięki ;)

Po co udowadniać? Z chwilą wprowadzenia przymusowej rozdzielności majątkowej ustaje wspólność - więc można dzielić majątek. Wierzyciele zaspokoją się z majątku jaki przypadnie mężowi w wyniku podziału. Twojej części nikt nie ruszy.

amadis napisał:
Po co udowadniać? Z chwilą wprowadzenia przymusowej rozdzielności majątkowej ustaje wspólność - więc można dzielić majątek. Wierzyciele zaspokoją się z majątku jaki przypadnie mężowi w wyniku podziału. Twojej części nikt nie ruszy.

Z tego co ja się dowiedziałem to oni muszą mi udowodnić że wiedziałam o długach męża... A jak nie udowodnią to sąd do tego się nie przychyli...

Nic nie muszą. Nie brałaś pożyczek, to nie odpowiadasz za ich spłatę. Wierzyciel nie uzyska na Ciebie klauzuli wykonalności jeśli nie wyraziłaś zgody na jej zaciągnięcie.

amadis napisał:
Nic nie muszą. Nie brałaś pożyczek, to nie odpowiadasz za ich spłatę. Wierzyciel nie uzyska na Ciebie klauzuli wykonalności jeśli nie wyraziłaś zgody na jej zaciągnięcie.

Czy jak dobrze zrozumiałam to jak sąd przychyli się do rozdzielność to 1/2 podwórka i mieszkania PÓJDZIE pod MŁOTEK ?!!? :mad:

Udowodnić, że wiedziałaś, musieliby, żeby ruszyć Twoją część. Ale tego nie zrobią, bo nie będą udowadniali, że wiedziałaś - po prostu zaspokoją się z części męża, w trybie opisanym przez @amadis

amadis napisał:
Raczej podział będzie polegał na zniesieniu współwłasności.

A jak jest komputer syna. Jest niepełnoletni ale sam za swoje kupił wszystkie część. To jak to będzie wyglądało ? Skoro to nie moje ani męża. Komornik nie będzie mógł zająć? Nawet jak by teraz sobie coś wartościowego kupił ale na siebie ? Musi mieć jakiś dowód zakupu ?

A faktura imienna jest? Zresztą - komornik i tak będzie mógł zająć.

Syphar napisał:
A faktura imienna jest? Zresztą - komornik i tak będzie mógł zająć.

faktury nie ma, wszystko zamawiane na Allegro. A czy będzie można wystąpić o to żeby komornik "odwołał" to zajęcie? Coś na zasadzie jak komornik zajmie przedmiot osoby 3, to ona możne wystąpić o coś takiego.

Syphar napisał:
Udowodnić, że wiedziałaś, musieliby, żeby ruszyć Twoją część. Ale tego nie zrobią, bo nie będą udowadniali, że wiedziałaś - po prostu zaspokoją się z części męża, w trybie opisanym przez @amadis

Z tego co przeczytałam gdzie indziej, wynika że komornik będzie mógł zająć WSZYSTKO. Przez to że każdy przedmiot idzie tak jakby na 1/2 i wszystko co moje jest też i jego. Czy to prawda ? Dobrze to zrozumiałam ?

A czy będzie można wystąpić o to żeby komornik "odwołał" to zajęcie? Coś na zasadzie jak komornik zajmie przedmiot osoby 3, to ona możne wystąpić o coś takiego.
Można, ale trzeba pozwać wierzyciela w ramach powództwa przeciwegzekucyjnego. Co w takiej sytuacji nawet należy zrobić - przy allegro zwykle są dowody na własność.

Z tego co przeczytałam gdzie indziej, wynika że komornik będzie mógł zająć WSZYSTKO.
Taka prawda. Ale od "zająć" do "zabrać", a już w ogóle "zlicytować" droga jest bardzo długa. Szczególnie, jak mowa o majątku wspólnym małżonków.

Przez to że każdy przedmiot idzie tak jakby na 1/2 i wszystko co moje jest też i jego.
Całkowita nieprawda, majątek wspólny małżonków objęty jest wspólnością majątkową, a nie współwłasnością.

Powrót