W jaki sposób wyegzekwować należność za dzierżawę gruntu

• Autor wątku Autor wątku kristoferos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristoferos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam Proszę o pomoc i Poradę Mianowicie w 2013 r na podstawie sporządzonej umowie wydzierżawiłem grunt rolny Czynsz dzierżawny został ustalony w wysokości połowy dopłat obszarowych do tego gruntu płatny co rocznie (dopłaty obszarowe pobierał dzierżawca ) wszystko odnotowane w umowie I faktycznie dopłaty pobierał jednak ustalonej kwoty ja niestety nie otrzymywałem Jeżdziłem przypominałem jednak na obietnicach uregulowania należności się kończyło W końcu w połowie tego roku pisemnie listem poleconym wypowiedziałem umowę i dzierżawca zaprzestał użytkowania gruntu jednak tym bardziej nie widzi możliwości uregulowania zaległości Co ja w takiej sytuacji mogę zrobić Dodam iż umowa została sporządzona w dwóch jednakowo
brzmiących formularzach dla każdej ze stron w warunkach domowych Po prostu
nigdzie jej nie zgłaszałem ani nie opłacałem nie wiem czy ma to znaczenie ale na wszelki wypadek piszę Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam

Wezwać do zapłaty, wyznaczyć termin, w przypadku niezapłacenia wypowiedzieć dzierżawę, wnieść o nakaz zapłaty, po uprawomocnieniu i nadaniu klauzuli wykonalności do komornika. To tak w skrócie ...

Witam dziękuje za odpowiedz i proszę jeszcze o pomoc a mianowicie : wysłałem wezwanie do zapłaty z terminem płatności listem poleconym Dzierżawę co prawda wypowiedziałem już w połowie roku ponieważ nieuregulowana płatność była od dwóch lat więc pozostaje tylko wnieść o nakaz zapłaty Proszę mi napisać w jaki sposób to załatwić i jakie koszty są z tym związane i czy tymi kosztami zostanie obciążony dłużnik Dodam iż zaległa kwota to ok 1500zł i czy w takiej sprawie wystarczy umowa jaką posiadam czyli spisana na gotowym druku podpisana przez obie strony w dwóch egzemplarzach po jednym dla kazdej strony ale nie poświadczona notarialnie ani urzędowo Proszę o informacje Dziękuję i Pozdrawiam

Witam Z powodu braku odpowiedzi ponawiam prośbę być może ktoś będzie w stanie odpisać Dziękuję i Pozdrawiam

użyj opcji szukaj, nie wiem czy komuś chciało się opisywać krok po kroku jak sporządzić pozew

Ale Pani jest bezwzględna Pozdrawiam

to tylko sugestia, może również Pan czekać na dalsze podpowiedzi

Ale raczej chyba się nie doczekam prawda

na forum nie ma etatowych podpowiadaczy, każdy pomaga wg własnego uznania i wiedzy

Powrót