W jakiej formie prawnej najlepiej wydawać czasopismo?

• Autor wątku Autor wątku jan10551
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan10551

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Jesteśmy grupą wykładowców akademickich mamy zamiar zacząć wydawać czasopismo naukowe. Uniwersytet, na którym pracujemy, nie jest zainteresowany wydawaniem takiego czasopisma tym bardziej pomocą dla nas. Będzie to czasopismo branżowe o minimalnym nakładzie, większość artykułów będzie do ściągnięcia z internetu. Nie planujemy dużych zysków. Będzie dobrze jak wyjdziemy na zero. Chcemy mieć głównie platformę do publikowania własnych wyników. W jakiej formie prawnej najlepiej wydawać czasopismo? Czy trzeba zakładać jakąś firmę? Czy może to robić osoba prywatna? co byłoby najkorzystniejsze dla takiego czasopisma?

Ja bym próbował jako osoba fizyczna, wiem że czasopisma i książki maja nadawany nr ISSN i czy to nie wymaga zgłoszenia, proszę sprawdzić. Jeśli ma to być w skali mikro to chyba nie warto za bardzo kombinować, patrzyłem do ustawy prawo prasowe ale jest z 84 roku więc na 100% nic nie mówi o tych kwestiach ;)

Proszę napisać, wydrukować, sprzedać i zapłacić podatek ;) Jeśli to konieczne zgłosić gdzie należy.

Powrót