w jakiej mierze dziedziczy przyszly maz

• Autor wątku Autor wątku tullia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tullia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jestem rozwiedziona,mam jedna corke i maly domek na wsi.Mam nowego partnera z ktorym chce zawrzec zwiazek malzenski.W razie mojej smierci ile dziedziczy moja corka a ile dziedziczy moj przyszly maz?

córka - wszystko co masz teraz i 1/4 tego, czego dorobicie się jako małżonkowie....

przepraszam ale myślę, że drugi mąż też dziedziczy to co żona dorobiła się przed małżeństwem-chyba że będzie intercyza. Jak to w końcu jest?

ewcia, prawie dobrze :P
prawie dotyczy tego "chyba że"

mysle ze wiele sie juz nie dorobimy -wspolnie,jestesmy po 50-tce,a domek dorobilam sie z bylym mezem.corka tez ma swoj wklad w tym dorobku i nie chcialabym aby sie musiala z przyszlym mezem klocic o majatek.wiadomo ,ze na poczatku wszystko jest pieknie ladnie ,ale roznie to w zyciu bywa.

faktycznie, coś mnie przyćmiło.... połowę tego, co masz teraz.....

Hmmm,moze jestem egoistyczna,ale wydaje sie to troche niesprawiedliwe,jak pomysle ile lat i jak ciezko sie tego dorabialam,ale z drugiej strony,chcialabym zeby moj przyszly maz jakos byl zabezpieczony z mojej strony.i jak z tego wybrnac.
:-).... dziekuje

:-(,i tak naprawde to dalej nie wiem ,czy moj przyszly maz dziedziczy po mnie polowe majatku czy nie

Przyszły mąż jeśli dziedziczenie będzie ustawowe będzie dziedziczył po Pani w 1/2 części, a córka też 1/2 części. Oczywiście jeśli nie chce Pani by mąż dziedziczył w takim zakresie, może Pani sporządzić testament i określić inne udziały w spadku, albo w ogóle powołać do spadku tylko córkę, a mężowi zapisać określone przedmioty wchodzące w skład spadku.

:-),dziekuje bardzo.wnioskuje z tego,ze moge sporzadzic testament i zapewnic przyszlemu mezowi taka czesc majatku jaka bede chciala,zeby mu zapewnic (wrazie mojej smierci),pozostanie w domku do smierci.troche mi ulzylo.:-)

Powrót