W jakim terminie opłacić grzywne

• Autor wątku Autor wątku Bartek904
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek904

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, czy grzywnę mogę zapłacić po terminie wyznaczonym przez sąd 31.01.2023r. do wstawienia się w areszcie? Wypłata przychodzi mi za kilka dni a nie moge sobie pozwolić do odbycia kary ponieważ jestem jedynym żywicielem rodziny. Z góry dziękuję za pomoc.

Jak rozumiem grzywna już została zamieniona na areszt postanowieniem sądu. W tej sytuacji niestawiennictwo w terminie będzie skutkować doprowadzeniem, koszt doprowadzenia obciąża Pana. Potrwać to może kilka dni lub więcej zanim sąd wyda decyzję o doprowadzeniu przez Policję. Jeżeli do czasu doprowadzenia zapłaci Pan grzywnę wówczas zastępcza kara nie zostanie wykonana. Zapłata grzywny podczas wykonywania kary aresztu zwalnia z dalszego jej wykonania.
Przepis prawny:
art. 27 Kodeks wykroczeń
§ 1. Od zastępczej kary aresztu lub wykonywania pracy, o której mowa w art. 25 § 1, sprawca może być uwolniony w każdym czasie przez wpłacenie kwoty pieniężnej przypadającej jeszcze do uiszczenia.
§ 2. Jeżeli grzywna została uiszczona w części, karę zastępczą zmniejsza się w sposób odpowiadający stosunkowi kwoty zapłaconej w wysokości grzywny.
Przepis prawny:
art. 47 Kodeks karny wykonawczy
§ 1. Jeżeli grzywna została uiszczona w części, prezes sądu lub upoważniony sędzia zarządza zmniejszenie kary zastępczej w sposób odpowiadający stosunkowi kwoty zapłaconej do wysokości grzywny.
§ 2. Od zastępczej kary pozbawienia wolności lub wykonywania pracy, o której mowa w art. 45 § 1, skazany może się w każdym czasie zwolnić przez złożenie kwoty pieniężnej przypadającej jeszcze do uiszczenia tytułem grzywny.

Witam. Dostałem wezwanie do sądu w sprawie zamiany grzywny tzn już odrobek na areszt. Czy mogę jeszcze zapłacić grzywnę żeby tego uniknąć???

Ok dzięki wielkie. A czy ta sprawa zostanie wtedy odwołana czy mimo wszystko się odbędzie? Jak to wygląda?

Powrót