W jakim wieku dzieci mogą założyć konto w serwisie społecznościowym?

• Autor wątku Autor wątku tkaa85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tkaa85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Cześć,
Jak w temacie. Czy dzieci w wieku np. 8 lat mogą założyć konto w serwisie społecznościowym? Czy w Polskim prawie jest jakaś dolna granica wiekowa dla dzieci?
Z góry dziękuję!

Regulaminy tych serwisów zwykle zabraniają zakładania kont poniżej 13 roku życia. Pokrywa się to z ustawową granicą pomiędzy brakiem zdolności do czynności prawnych i ograniczoną zdolnością do czynności prawnych.

WCJ napisał:
Regulamin serwisów.

Czyli jeżeli założę swój serwis to mogę ustalić że dzieci mogą się rejestrować od 6 roku życia i nie będzie to w konflikcie z Polskim prawem???

Fjell napisał:
Regulaminy tych serwisów zwykle zabraniają zakładania kont poniżej 13 roku życia. Pokrywa się to z ustawową granicą pomiędzy brakiem zdolności do czynności prawnych i ograniczoną zdolnością do czynności prawnych.

Jest np. serwis ***.pl w tym serwisie w Regulaminie nie ma dolnej granicy i w serwisie rejestrują się dzieci w wieku 8, 9 lat. Czy pomimo tego ktoś może im wytoczyć proces czy to raczej skrajne przypadki?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
"Użytkownik – osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych"

tkaa85 napisał:
Czy pomimo tego ktoś może im wytoczyć proces czy to raczej skrajne przypadki?
Nie. Takiemu dziecku nie można wytoczyć procesu.

Ripper napisał:
Nie. Takiemu dziecku nie można wytoczyć procesu.

A czy ktoś z użytkowników widząc na mojej stronie społecznościowej dziecko w wieku 11 lat może założyć mi sprawę lub coś w tym stylu czy to raczej skrajne przypadki?

O co miałaby być wytoczona ta sprawa?

Ripper napisał:
O co miałaby być wytoczona ta sprawa?

Może o to że np. prawo Polskie nie pozwala dzieciom w wieku poniżej 13 lat zakładać konto na serwisach a na mojej stronie dziecko powiedźmy w wieku 10 lat założyło konto i z niego korzysta, albo że wiedząc o tym że dziecko ma poniżej 13 lat nie usunąłem takiego konta.
Przepraszam, że tak pytam ale nie chciałbym później mieć niespodzianek typu, wiedziałeś ale nie zareagowałeś czy coś w tym stylu.
Z góry dzięki za odpowiedź!

Średnio rozgarnięty dziesięciolatek jest w stanie założyć konto w większości portali, sklepów, itd. To raczej w gestii rodziców leży kontrolowanie, co ich dzieci robią w Internecie. W jaki sposób chciałbyś weryfikować wiek osoby, która zakłada konto?

Ripper napisał:
Średnio rozgarnięty dziesięciolatek jest w stanie założyć konto w większości portali, sklepów, itd. To raczej w gestii rodziców leży kontrolowanie, co ich dzieci robią w Internecie. W jaki sposób chciałbyś weryfikować wiek osoby, która zakłada konto?

Przykładowo na portalu i s i n g . p l jest taka informacja umieszczona od razu pod nickiem/loginem. Wystarczy wpisać w google "ising konto dzieko lat 11" mi od razu wyskoczyło kilkanaście loginów z profilami dzieci w tym wieku np. zosia006.

Na mojej stronie podanie wieku jest bardzo ważne i nie ma później możliwości aby go zmienić. Czyli podczas rejestracji użytkownik wypełnia od razu
- login
- hasło

Oczywiście nie jestem wstanie później sprawdzić czy osoba widniejąca jako np. Basia 43 lata to naprawdę Basia 43 lata albo Kasia 11 lat to właśnie Kasia 11 lat. Chyba że po zdjęciu profilowym lub po filmiku który doda.

@jogi20 a może jakaś podstawa prawna do tego?

Brak ograniczeń wiekowych jako takich.

Oczywiście zgadzam się że formalnie nie ma takich ograniczeń, ale przyjmuje się że osoby, które nie ukończyły 13 lat nie mają zdolności do czynności prawnych, a założenie konta w serwisie społecznościowym taką czynnością jest. Z tym, że działania musiałby podjąć administrator danego serwisu. Poza tym wiele serwisów ma także w swoich regulaminach taki zapis, włącznie z najpopularniejszym o początkowej literce f.
Tylko co miałoby być tu taką sankcją? likwidacja konta? To działania zmniejszałyby populację serwisu dlatego niechętnie są podejmowane. Poza tym weryfikacja wiekowa jest praktycznie niemożliwa bo można np. zawyżyć lub obniżyć swój wiek.
Pozdrawiam,

jogi20 napisał:
przyjmuje się że osoby, które nie ukończyły 13 lat nie mają zdolności do czynności prawnych, a założenie konta w serwisie społecznościowym taką czynnością jest.
Proponowałbym, żebyś nie wypowiadał się w kwestiach, o których nie masz zielonego pojęcia.

Wg mnie założenie konta na takim portalu oznacza zaakceptowanie regulaminu. Regulaminy takich oto serwisów zawierają zapis, że założenie konta oznacza umowę między podmiotem x świadczącym usługę portalu a użytkownikiem y. A ta umowa to czynność prawna.
To tylko moje zdanie,jak gdzieś się mylę można poprawić.
Pozdrawiam,

Nie "przyjmuje się że osoby, które nie ukończyły 13 lat nie mają zdolności do czynności prawnych", tylko osoby te nie mają zdolności do czynności prawnych, bo tak stanowi prawo.

Regulaminy takich oto serwisów zawierają zapis, że założenie konta oznacza umowę między podmiotem x świadczącym usługę portalu a użytkownikiem y.
Mogą, ale nie muszą. To, że nie znasz żadnego takiego serwisu, w którym akceptacja regulaminu nie jest jednocześnie zawarciem umowy nie znaczy, że taki serwis istnieć nie może, a pytanie zadawał autor serwisu - co za tym idzie osoba, która tworzy regulamin.

Nawet jednak jeżeli by taki zapis istniał to nie widzę powodu, dla którego administrator takiego serwisu miałby ponosić jakąkolwiek odpowiedzialność z racji dopuszczenia możliwości rejestracji poniżej 13 roku życia. Być może taki powód istnieje, dlatego pytałem o podstawę prawną. To, że taka osoba nie może zawrzeć umowy znaczy tu tyle, że umowa taka w świetle prawa uważana jest za niebyłą. Ale to problem administratora, że nie może od takiego użytkownika egzekwować przestrzegania regulaminu. Ale czy ponosi odpowiedzialność za działania takiej osoby w serwisie? Moim zdaniem nie. Brak podstaw.

Ostatnia edycja:
Wg mnie też ogólnie nie ponosi, chyba że przedstawiciel ustawowy zgłosił by mu zastrzeżenie a on nadal by nie reagował, to wtedy na podst Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną (przepraszam może być nie dokładna nazwa...).
Ale generalnie najlepiej jakby osoby były powyżej 13 lat, dla bezpieczeństwa autora, bowiem TEORETYCZNIE może byłoby ok, ale w przypadku procesu sądy potrafią czasem zaskoczyć i dla uniknięcia ewentualnych kłopotów lepiej dla autora jakby trzymał się sprawdzonych schematów, dopóki nie będzie jakiegoś orzecznictwa w tym temacie.
To dla przezorności tak, chyba że ktoś to tak tu uzasadni że nie ma żadnego ryzyka dla osób mniej niż 13.
Pozdrawiam,

Powrót