W.Kruk fałszywy certyfikat

• Autor wątku Autor wątku ilczo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ilczo

ilczo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Zakupiłem pierścionek z topazem i brylantami (0,06c) -na certyfikacie pisze że są brylanty.
Byłem u kilku jubilerów rzeczoznawców i mowili mi że to nie są brylanty a diamenty.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Na stronie internetowej W.Kruk pisze że są to brylanty.
Bardzo mnie zdziwiło gdy chciałem zakupić zawieszkę i kolczyki do pierścionka(ta sama kolecja) to tam na cetryfikatach pisało że są to diamenty.
Według mnie skoro to jest ta sama kolekcja to powinienen być ten sam kamien.
Byłem w kilku salonach żeby porównać certyfikaty i wszędzie jest róznie(albo diamenty albo brylanty)
Powiedziałem sprzedawczyni w salonie, że rzeczoznawca mi powiedział, że na pierścionku są diamenty a nie brylanty, a ona że mogą odesłać pierścionek do swojego rzeczoznawcy.

Proponuje najpierw udać się do szkoły i dalej się nie ośmieszać, jak to na poważnie to niezłą mieli beke. Rzeczoznawca nie jest potrzebny,masz brylant ;P

wi_pawel napisał:
Proponuje najpierw udać się do szkoły i dalej się nie ośmieszać, jak to na poważnie to niezłą mieli beke. Rzeczoznawca nie jest potrzebny,masz brylant ;P

Czy ja zawsze muszę podkreślać, że jestem obcokrajowcem?
Licze na jakieś porady a nie głupie komentarze :)

jak tak to spoko. diament to brylant przed obróbka- jak kupujesz juz gotowy towar to zawsze bedzie nim brylant czyli nie brzydki kamień tylko ładny ;P

Wiem że brylant to diament przed obróbką, jednak brylant rózni się szlifem.
Dlaczego zatem wprowadzono mnie w bład z tym certyfikatem?:p

Kazdy brylant jest jednoczesnie diamentem, nie kazdy diament jest brylantem. Twoj rzeczoznawca powiedzial prawde, dokladnie taka sama ze "kwadrat", ktory kopiles jest tak na prawde prostokatem.

lunairetic napisał:
Kazdy brylant jest jednoczesnie diamentem, nie kazdy diament jest brylantem. Twoj rzeczoznawca powiedzial prawde, dokladnie taka sama ze "kwadrat", ktory kopiles jest tak na prawde prostokatem.

Skoro nie każdy diament jest brylantem a ja mam zwykły diament to chyba raczej nie powinno pisać na certyfikacie, że to jest brylant?
Zakupiłem żonie sporo biżuterii i na certyfikatach pisze, że to są brylanty, rzeczoznawcy również potwierdzili to to brylanty.

Powrót