w którym kraju rozliczyć podatek za 2008 rok?

• Autor wątku Autor wątku Elżunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elżunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

[*]Od stycznia do połowy lutego mieszkałam w Polsce i dostawałam stypendium naukowe zwolnione od podatku,

[*]następnie od połowy lutego do 9 czerwca mieszkałam w Portugalii (w ramach programu Socrates/Erasmus) i pobierałam w tym czasie stypendium z uczelni Polskiej naukowe zwolnione od podatku i w ramach programu Socrates/Erasmus - nie wiem czy zwolnione od podatku,

[*]następnie od 9 czerwca do 28 września mieszkałam w Polsce i pracowałam w tym czasie przez półtorej miesiąca

[*]od 28 września mieszkam w Wielkiej Brytanii, gdzie pracuję od 1 października aż do dnia dzisiejszego (do Polski nie zamierzam wracać, ale posiadam tam ciągle adres stałego zameldowania).

[*]Podsumowując w roku 2008 w Polsce spędziłam około 165 dni (gdzie pracowałam przez półtorej miesiąca i otrzymywałam stypendium naukowe), w Wielkiej Brytanii spędziłam około 95 dni pracując, pozostałą część roku spędziłam nie pracując w Portugalii (ale w tym czasie otrzymywałam stypendium z Polski).

Moje pytanie brzmi, czy mogę i powinnam się rozliczyć z podatku w Polsce i czy muszę w rozliczeniu rocznym uwzględnić stypendium otrzymane w ramach programu Socrates/Erasmus, bo wiem, że ze stypendium naukowego nie uwzględniam w rozliczeniu? I drugie pytanie czy mogę się rozliczyć w Wielkiej Brytanii?

To będzie moje pierwsze rozliczenie podatkowe, z góry dziękuję za pomoc, bo jestem zielona w tym temacie.

Ostatnia edycja:
Powrót