W którym Urzędzie Pracy się zarejestrować

• Autor wątku Autor wątku fiolet75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiolet75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich po raz pierwszy.
Mam pewien dylemat: mieszkam i pracuję w mieście A ( nie mam tu zameldowania i nie ma takiej możliwości ), mam natomiast meldunek w mieście B. Jeśli pracodawca mnie zwolni ( a niebawem może to nastąpić ), to w którym urzędzie pracy mam się zarejestrować jako bezrobotna? W mieście A czy B? Jak to wygląda ze strony prawnej? Bo jeśli muszę zarejestrować się w mieście B, to będzie się to wiązać z częstymi wyjazdami do rodzinnego miasta, sporo oddalonego od obecnego miejsca zamieszkania.
Dziękuję za ewentualną odpowiedź i pozdrawiam.

Wszystko masz w rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 26 listopada 2004 r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy (Dz. U. Nr 262, poz. 2607 z póż. zm.)
"Bezrobotny zgłasza się, w celu dokonania rejestracji, do powiatowego urzędu pracy, właściwego ze względu na zameldowanie w miejscu pobytu stałego lub czasowego, a jeżeli nie jest zameldowany - do powiatowego urzędu pracy, na którego obszarze działania przebywa.

Witam mam podobny problem, a jeśli w mieście A jest wojewódzki UP to czy tam mogłabym się zarejestrować??? Bo siłą rzeczy jeśli zarejestruję się w mieście B to ewentualne oferty będą z tamtego regionu, co mija się z celem.

A jeszcze mam takie pytanko w związku z tym że kończę studia: czy mogłabym odbywać staż w mieście A, gdyby się okazało, że jednak muszę być zarejestrowana w UP z miasta B???:)

Nie można się zarejestrować w wojewódzkim urzędzie pracy (nie prowadzi on rejestracji bezrobotnych). Urząd pracy, w którym jest Pani zarejestrowana może skierować Panią na staż do dowolnej miejscowości, o ile organizator z tej miejscowości złoży wniosek o staż do tegoż urzędu pracy, w którym jest Pani zarejestrowana. Zasadniczo jednak urzędy nie organizują stażu w zbyt oddalonych miejscowościach.

Powrót