N
nika44
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 103
Mąż od 1,5 roku pracuje w Niemczech jako pracownik oddelegowany przez polską firmę.Tam ma opłacany podatek niemiecki ale ubezpieczenie opłacane jest w Polsce.Złożyliśmy do niemieckiej Familienkasse odpowiedniej ze względu na miejsce zamieszkania męża wniosek o Kindergeld wraz z załącznikami.Ja jestem z dzieckiem w Polsce.Tutaj nie pobieram i nigdy nie pobierałam zasiłku rodzinnego bo zawsze przekraczał nam dochód.Zamierzam teraz złożyć wniosek w Polsce, żeby otrzymać decyzję odmowną, którą dołączę do wniosku w Familienkasse, bo podobno to pozwoli nam otrzymywać niemiecki Kindergeld.
Mam takie pytanie:
Po dosłaniu do Familienkasse dokumentów A1 i e101 otrzymałam odpowiedź że przesłane dokumenty są niewystarczające.Ale co trzeba było dosłać ani co mieli na myśli już nie wyjaśnili. I pomimo, że wysyłałam zapytania w tej sprawie 7 tygodni temu, do dziś nie otrzymałam odpowiedzi. Może ktoś mógłby mi pomóc, jak sformułować do nich zapytanie odnośnie tego co zamierzaja w mojej sprawie.
A poza tym czy wogóle należy mi się ten Kindergeld, skoro mąż ma odprowadzane składki ubezpieczeniowe w Polsce.Czy myślicie, że jak doślę im te decyzje odmowna z Polski to przyspieszę ich decyzję?Bardzo proszę o pomoc!!!
Mam takie pytanie:
Po dosłaniu do Familienkasse dokumentów A1 i e101 otrzymałam odpowiedź że przesłane dokumenty są niewystarczające.Ale co trzeba było dosłać ani co mieli na myśli już nie wyjaśnili. I pomimo, że wysyłałam zapytania w tej sprawie 7 tygodni temu, do dziś nie otrzymałam odpowiedzi. Może ktoś mógłby mi pomóc, jak sformułować do nich zapytanie odnośnie tego co zamierzaja w mojej sprawie.
A poza tym czy wogóle należy mi się ten Kindergeld, skoro mąż ma odprowadzane składki ubezpieczeniowe w Polsce.Czy myślicie, że jak doślę im te decyzje odmowna z Polski to przyspieszę ich decyzję?Bardzo proszę o pomoc!!!