W oczekiwaniu na przedłużenie zasiłku rehabilitacyjnego

• Autor wątku Autor wątku gokart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gokart

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Dzień dobry. Półroczny zasiłek rehabilitacyjny kończy mi się 20 lutego 2019 r.

Wniosek o przedłużenie zasiłku rehabilitacyjnego złożyłem 4 tygodnie temu i nadal nie otrzymałem odpowiedzi w sprawie decyzji. Jeśli decyzja przyjdzie za tydzień czy dwa tygodnie to w przypadku decyzji negatywnej napiszę odwołanie i wtedy ZUS ma kolejne 30 dni na ustosunkowanie się do mojego pisma. Problem polega na tym, że w międzyczasie czyli 20 lutego będę musiał się stawić do pracy i jak to wygląda w tej sytuacji skoro czekam na decyzje z mojego odwołania. Co jeśli 20 lutego nie będę jeszcze miał decyzji to mam iść do pracy ? Jak to wygląda ? Dziękuje za odpowiedź.

Niestety nie mogłem już edytować poprzedniego postu więc piszę w nowym.

Co w sytuacji jeśli zus nie przedłuży mi zasiłku rehabilitacyjnego na kolejne 6 miesięcy ? Jakie mam opcję ? oczywiście złoże odwołanie ale jeśli i ono zostanie rozpatrzone negatywnie ? Wiem, że lekarz z medycyny nie podpiszę mi zgody na powrót do pracy, jestem po dwóch operacjach mam niesprawną do końca rękę nie mogę dźwigać znacznie osłabiony wzrok itd. Co pozostaje złożyć dokumenty o rentę ? Czy może o przyznanie grupy inwalidzkiej i liczyć, że znajdę lżejszą pracę niż tą którą obecnie wykonuję (praca fizyczna)

Powrót