U
usiorek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 40
Witam piszę z takim zapytaniem bo nie jestem pewien w kwestii wykorzystania profilu zaufanego w firmie. Otóż nie dawno w małym sklepie musiałem założyć Mamie, która jest właścicielem a ja jej pracownikiem profil zaufany bo musiała załatwić pewną sprawę urzędową.
Dziś przez przypadek właściwie przeczytałem Rozporządzenie Ministra Cyfryzacji w sprawie profilu zaufanego i podpisu zaufanego. W § 17 prof. zauf.i podpisu
Wykorzystanie środków identyfikacji elektronicznej stosowanych do uwierzytelniania w systemie teleinformatycznym podmiotu niepublicznego do potwierdzania profilu zaufanego oraz autoryzacji wymaga:
Nie wiem co teraz robić
Dziś przez przypadek właściwie przeczytałem Rozporządzenie Ministra Cyfryzacji w sprawie profilu zaufanego i podpisu zaufanego. W § 17 prof. zauf.i podpisu
Wykorzystanie środków identyfikacji elektronicznej stosowanych do uwierzytelniania w systemie teleinformatycznym podmiotu niepublicznego do potwierdzania profilu zaufanego oraz autoryzacji wymaga:
No i z tego co rozumiem wpierw przed rejestracją profilu powinniśmy mieć taki audyt zrobiony oraz wydany odpowiedni dokument, że spełniamy wskazane w powyższym art. środki bezpieczeństwa. Związku z tym czy taki profil jest nie ważny albo może być usunięty. Jak to rozumieć dokładnie bo nie jestem pewien. Czy można by było taki audyt przeprowadzić po terminie i czy są za to jakieś kary jeśli terminów się nie spełniło według tego paragrafu.1)
wdrożenia przez podmiot niepubliczny zabezpieczeń dotyczących co najmniej średniego poziomu bezpieczeństwa, wymaganych rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 2015/1502 z dnia 8 września 2015 r. w sprawie ustanowienia minimalnych specyfikacji technicznych i procedur dotyczących poziomów bezpieczeństwa w zakresie środków identyfikacji elektronicznej na podstawie art. 8 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 910/2014 w sprawie identyfikacji elektronicznej i usług zaufania w odniesieniu do transakcji elektronicznych na rynku wewnętrznym (Dz. Urz. UE L 235 z 09.09.2015, str. 7, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem wykonawczym 2015/1502”;
2)
opracowania, ustanawiania, wdrażania, eksploatowania, monitorowania, przeglądania, utrzymywania i doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji zgodnie z wymogami określonymi w przepisach wykonawczych wydanych na podstawie art. 18 delegacja ustawowa ustawy;
3)
poddawania się przez podmiot niepubliczny niezależnemu audytowi, o którym mowa w pkt 2.4.7 załącznika do rozporządzenia wykonawczego 2015/1502, sprawdzającemu spełnianie wymagań, o których mowa w pkt 1 i 2, nie rzadziej niż raz na dwa lata;
4)
potwierdzenia przez podmiot niepubliczny tożsamości osoby, której udostępniono środki identyfikacji elektronicznej stosowane do uwierzytelniania w systemie teleinformatycznym podmiotu niepublicznego, na podstawie:
a) okazanego podczas fizycznej obecności dokumentu tożsamości, który zawiera numer PESEL, z zachowaniem należytej staranności w ustaleniu autentyczności dokumentu tożsamości oraz w działaniach zmierzających do zminimalizowania ryzyka, że tożsamość deklarowana przy użyciu okazanego dokumentu tożsamości jest niezgodna z faktyczną tożsamością osoby okazującej ten dokument, albo
b) danych pochodzących z poprawnie przeprowadzonej weryfikacji kwalifikowanego podpisu elektronicznego, którego certyfikat zawiera numer PESEL, przy użyciu którego osoba ta podpisała dokument elektroniczny, w którym oświadczyła, że świadoma jest warunków i zalecanych zasad korzystania z systemu identyfikacji elektronicznej, oraz wyraziła zgodę na nadanie statusu użytkownika tego systemu oraz wykorzystywanie udostępnionych środków identyfikacji elektronicznej w systemie;
5)
przeprowadzenia testów integracyjnych w zakresie możliwości wykorzystania środków identyfikacji elektronicznej stosowanych do uwierzytelniania w systemie teleinformatycznym podmiotu niepublicznego do potwierdzania profilu zaufanego i autoryzacji, zgodnie z procedurą udostępnioną w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej ministra.
2.
Wymagania, o których mowa w ust. 1 pkt 1–4, uznaje się za spełnione w przypadku przedstawienia przez podmiot niepubliczny:
1)
ważnego akredytowanego certyfikatu, obejmującego w swym zakresie stosowanie środków identyfikacji elektronicznej, systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji, albo
2)
protokołu pokontrolnego kontroli organu nadzoru, potwierdzającego wdrożenie wymogów określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 137 rekomendacje KNF dotyczące dobrych praktyk ostrożnego i stabilnego zarządzania bankami ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Prawo bankowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 1876, z późn. zm.), w zakresie dotyczącym zarządzania obszarami technologii informacyjnej i bezpieczeństwa środowiska teleinformatycznego w bankach, albo
3)
pozytywnego wyniku audytu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, przeprowadzonego nie wcześniej niż 15 miesięcy przed dniem złożenia przez podmiot niepubliczny wniosku do ministra o wyrażenie zgody na wykorzystywanie do potwierdzania profilu zaufanego środków identyfikacji elektronicznej, stosowanych do uwierzytelniania w systemie teleinformatycznym podmiotu niepublicznego, albo
4)
innego dokumentu potwierdzającego spełnianie warunków, o których mowa w ust. 1 pkt 1–4.
3.
Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, uznaje się za spełnione w przypadku przedstawienia pozytywnego wyniku testów integracyjnych.
Nie wiem co teraz robić
Ostatnią edycję dokonał moderator: