w sprawie utraty renty i odwolani sie od decyzji

• Autor wątku Autor wątku wiesia90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiesia90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie przysłano mi pisemko z kursu ze została zawieszona mi przysługująca renta z powodu zakończenia nauki w szkole która spowodowana była wyjazdem za granice. we wrześniu 2009 roku nie wysłałam im zaświadczenia że uczęszczam do szkoły wiec przysłali mi pisemko że mam wyjaśnić ten okres czyli do kwietnia 2010 roku. czy zostanę obciążona kosztami zwrotu lub jakimś procesem prawnym? proszę mi pomóc nie wiem co mam robić i boję się, że będę musiała oddać mi przez nich wypłaconą mi przez nich rentę z jakimiś odsetkami?

tak ,bedziesz musiała im zwrócić rente, ale odsetki sa minimalne bo zdajsie tylko 2%.Renta jest przyznawana na czas ukończenia nauki,a ty jej nie kontynuowałaś i stąd od nich pisemko. ZUS sprawdza nawet frekfencje uczniów którzy pobieraja rente .Gdy jest bardzo dużo nieusprawiedliwionej nieobecności na zajęciach tez maja prawo wstrzymać rente.Takie przepisy:rolleyes:

a jeśli w tym samym czasie mój brat uczęszczał do szkoły ale jest zagranicą i nie podał zaświadczenia bo nie wiedzieliśmy czy jego zarobki nie sa za wysokie czy można to podpiąć to do tego kiedy ja nie uczeszczałam bo można to wykazać za pomocą wystawienia zaświadczenia od jakiego dnia brat zaczoł naukę i czy to by uwżględnili

wydaje mi sie, że nie mozna tak tego załatwić. Trzeba bedzie spłacac , najlepiej umówic sie z nimi na raty.Ale możesz spróbować cos z nimi połapac tak jak piszesz wyżej, ale to jest prawie nie realne.Ale co Ci szkodzi.. spróbować zawsze możesz . powodzenia;)

Powrót