W telefonie zepsuł się ekran - mogę reklamować z ustawy?

• Autor wątku Autor wątku Ta_godzina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Ta_godzina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,

rok temu zakupiłem w saturnie telefon komórkowy (czyli przed zmianą przepisów).

Dziś rano telefon odmówił mi posłuszeństwa - wyświetla się biały ekran. Czy w takim przypadku mogę telefon reklamować z ustawy? Dopytuję bo w takim przypadku wada powinna istnieć w momencie sprzedaży, jednak tego nie wiem.

Jednak wnioskując z podobnych tematów mogę powołać się na ustawę - czy dobrze rozumiem?

Ta_godzina napisał:
wnioskując z podobnych tematów mogę powołać się na ustawę - czy dobrze rozumiem?
Tak,ale na stara o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej....

... i jeśli jesteś konsuemntem (nie kupiłeś telefonu na DG)

Domiemanie istnienia wady w chwili wydania stosuje się w terminie do 6 m-cy od wydania towaru.

Tak, te wszystkie inne rzeczy wiem. Po prostu nie wiedziałem czy tej zasady nie stosuje się tylko wtedy kiedy wada występowała w chwili zakupu.

Dzięki za pomoc :)

Jako że jutro mija termin 14 dni od daty złożenia pisma, czy w przypadku powiadomienia listownego, list powinienem otrzymać jutro? Tak wynika z załączonego w tym dziale poradnika:

"Wysyłając list należy jednak pamiętać o tym, że dla zachowania terminu nie będzie wystarczającym jego nadanie przed upływem 14-dniowego terminu. Istotną będzie chwila, kiedy Konsument będzie mógł zapoznać się z treścią odpowiedzi na reklamację."

W związku z tym moje zgłoszenie będzie musiało zostać uznane za zasadne jeśli do jutra (godz. 12:10 - co nakazano mi zanotować na piśmie reklamacyjnym) nie otrzymam odpowiedzi (czyli nie otrzymam listu)?

Wszystko było pisane na ich piśmie. Co do żądania:

"W związku ze wskazana wyżej niezgodnością towaru z umową domagam się nastęujących działań ze strony sprzedawcy wymiany towaru na nowy"

Jako że jutro mija termin 14 dni od daty złożenia pisma, czy w przypadku powiadomienia listownego, list powinienem otrzymać jutro?
List lub jego awizacje
W związku z tym moje zgłoszenie będzie musiało zostać uznane za zasadne jeśli do jutra (godz. 12:10 - co nakazano mi zanotować na piśmie reklamacyjnym) nie otrzymam odpowiedzi (czyli nie otrzymam listu)?
Tak, jesli sprzedawca nie ustosunkuje sie do konca jutrzejszego dnia - o ile prawidlowo to policzyles.

Jeśli jest to 14 dni kalendarzowych to od daty 3 czerwca inaczej wyjść nie może :)

Dziękuję za odpowiedź.

Powrót