W trakcie procesy zapłata

• Autor wątku Autor wątku welcome1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

welcome1982

Użytkownik
Odpowiedzi
75
W trakcie procesu o zapłatę który wytoczyłem , pozwany zwrócił mi pieniądze ale bez żądanych odsetek za zwłokę.
Sąd wysłał do mnie pismo czy dalej podtrzymuje swój pozew.
1) czy powinienem cofnąć powództwo kwoty głównej i domagać się jedynie odsetek?
2)czy w razie cofnięcia powództwa sąd obciąży mnie kosztami procesu?

welcome1982 napisał:
1) czy powinienem cofnąć powództwo kwoty głównej i domagać się jedynie odsetek?
Ogranicz powództwo do odsetek bez formalnego cofania pozwu. Możesz dokonać modyfikacji powództwa, wskazując, że kwota główna została już uregulowana, ale nadal domagasz się odsetek za zwłokę. W takim przypadku sąd rozpatrzy sprawę wyłącznie w zakresie odsetek.
welcome1982 napisał:
2)czy w razie cofnięcia powództwa sąd obciąży mnie kosztami procesu?
Jeśli pozwany zapłacił kwotę główną dopiero po wniesieniu pozwu, możesz argumentować, że to jego opóźnienie było przyczyną wszczęcia postępowania, co może wpłynąć na decyzję sądu dotyczącą kosztów. Warto w piśmie do sądu zawrzeć wniosek o obciążenie pozwanego kosztami procesu, argumentując, że to jego wcześniejsze działania zmusiły Cię do wszczęcia postępowania

robinson21 napisał:
Ogranicz powództwo do odsetek bez formalnego cofania pozwu. Możesz dokonać modyfikacji powództwa,

Ograniczenie powództwa następuje na skutek częściowego cofnięcia pozwu. Nie da się tego zrobić "bez formalnego cofania pozwu".

Cofnięcie pozwu może nastąpić w całości – wtedy powód rezygnuje z ochrony prawnej wszystkich (i w całej wysokości) roszczeń zgłoszonych w pozwie. Cofnięcie pozwu może dotyczyć tylko jego części – tzw. częściowe cofnięcie pozwu, które powoduje ograniczenie powództwa w zakresie żądań objętych cofnięciem pozwu (zob. wyrok SN z dnia 9 grudnia 2015 r., I PK 342/14, LEX nr 1943924).

Cofasz pozew w części, co do kwoty głównej i żądasz odsetek, modyfikując datę końcową na datę faktycznej zapłaty. Żądasz też kosztów procesu argumentując, że pozwany zapłacił po złożeniu pozwu. Załącz potwierdzenie zapłaty kwoty głównej.

Powrót