Wada fabryczna czołowej szyby w nowym samochodzie

• Autor wątku Autor wątku Ara502
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ara502

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Problem pojawił się w nowo zakupionym samochodzie w salonie. Auto zakupione w marcu 2015r. Została stwierdzona wada szyby czołowej polegająca na załamaniu światła między warstwami szyby, wada wpływa negatywnie na poruszanie się autem. Wadą jest zauważalna jako "podwójne widzenie świateł " pojazdów poruszających się z naprzeciwka. Serwis uznał reklamację i wymienił szybę na jeszcze gorszą. Po rozmowie z pracownikiem serwisu wynika że wszystkie szyby do tego modelu samochodu posiadają wadę. Serwis nie wstawia szyb innych producentów.
Po wymianie szyby w protokole odbioru wpisałem że wada jest jeszcze bardziej widoczna. Serwis ma to zgłosić do działu technicznego centrali firmy.
Proszę o jakieś rady dotyczace pytani i sugestie w sprawie:
1. Czy powinienem otrzymać pisemne uzasadnienie z działu technicznego co do wady szyby? (wmawia mi się że takie odpowiedzi są tylko w systemie wew. firmy )
2. Czy mam prawo domagać się ewentualnie zwrotu gotówki za zakupiony samochód jeżeli firma nie jest w stanie usunąć wady fabrycznej?

Pewnie łatwo nie będzie ale jeśli sami przyznają się ze wada istnieje i nie są w stanie jej usunąć to można powalczyć.

Troszeczke poszukałem w necie i zastanawiał się czy mogę wykożystać do tego zapisy w ust. z 25 grudnia 2014 r. ustawa o prawach konsumenta (reklamację wadliwego towaru wpływającego na użytkowanie pojazdu)
W moim przypadku odstąpienie od umowy ma spore szansę.

Czy samochód był zakupiony nowy ?
I pozwolę sobie na małą dygresję , co to za model i który rocznik ?

Tak samochód zakupiony w marcu w salonie. Rocznik 2014

Jeśli nie są w stanie naprawić tej wady , to możesz żądać zwrotu pieniędzy.
Dalej zastanawiam się co to za samochód, bo pierwszy raz się z czymś takim spotkałem :D

Szybą już została wymieniona na gwarancji. Teraz będę reklamował samochód a nie domagał się naprawy gwarancyjnej. Bo naprawa już miała miejsce bez efektu. O marce i modelu na pewno napiszę, bo na tyle co się zorientowałem to wszystkie modele będą miały tą wadę. Może być to spory problem dla firmy.

Powrót