Wada prawna

• Autor wątku Autor wątku bynio63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bynio63

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Co oznacza ten termin i jakie ma znaczenie w takiej sprawie:
Byłem przewodniczącym zebrania w Spółdzielni Mieszkaniowej, gdzie członek Rady Nadzorczej nie będący członkiem tej grupy członkowskiej zablokował wybór przedstawiciela grupy członkowskiej mówiąc że jest to niezgodne z prawem a było zgodne ze statutem. Ja podpisałem protokół ale po kilku dniach
zmieniłem zdanie i zwróciłem się do zarządu o zwołanie zebrania w celu wyboru nowego przedstawiciela grupy członkowskiej albowiem Członek Rady Nadzorczej przekroczył swoje uprawnienia a na zebraniu nie było prawnika i nie miałem regulaminów. Czy zarząd powinien zwołać ponowne zebranie , czy jest na to jakiś przepis np.kpa
bynio

Zasady działania zebrania grupy członkowskiej określa wyłącznie statut. Nie ma więc żadnego przepisu regulującego tę kwestię. Zobacz art 59 Prawa spółdzielczego.

Wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 9 kwietnia 1997 r. I ACr 17/97
Art. 59 § 2 Prawa spółdzielczego z jednej strony statuuje uprawnienia Zebrań Grup Członkowskich, a z drugiej strony nakłada na pozostałe organy spółdzielni obowiązek respektowania tych uprawnień. Oznacza to, że z art. 59 § 2 pkt 3 Prawa spółdzielczego wynika dla Zarządu obowiązek przedstawiania na zebraniach Grup Członkowskich zwoływanych przed Zebraniem Przedstawicieli wszystkich spraw, które mają być przedmiotem uchwał Zebrania Przedstawicieli i to przedstawienia w taki sposób, by członkowie Zebrań Grup Członkowskich byli w stanie sprawy te ocenić i ewentualnie zgłosić konkretne wnioski. Zaniechanie tego obowiązku jest naruszeniem art. 59 § 2 pkt 3 Prawa spółdzielczego i może skutkować uchylenie w trybie art. 42 § 2 Prawa spółdzielczego uchwały Zebrania Przedstawicieli podjętej w sprawie, która nie była uprzednio przedstawiona na zebraniach Grup Członkowskich, o ile uchybienie to miało lub mogło mieć wpływ na treść uchwały.

Bingo
W związku z tym, jeżeli doszło na zebraniu grupy członkowskiej do wady prawnej czy przewodniczący zebrania może unieważnić go sam ? Wadą tą była rezygnacja przedstawiciela grupy czł. , który rekomendował mnie na swoje miejsce. Przewodniczący Rady Nadzorczej zablokował ten wybór jako niezgodny z ,,prawem,,. Na zebraniu nie było prawnika. Ja po zebraniu złożyłem pismo w Spółdzielni, unieważniające zebranie .Czy zarząd powinien
wtedy zwołać i powtórzyć zebranie czego się domagałem?

Powrót