Wada ukryta silnika po 4 miesiącach.

• Autor wątku Autor wątku bebekuku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bebekuku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, zakupiłem samochód w komisie samochodowym dn. 04.02.17. Samochód z przebiegiem 146 tyś. bez uszkodzeń. Na fakturze mam wpis o rękojmi na wady ukryte bez podanego terminu z ceną 17 tyś zł. Wadę zauważyłem po miesiącu używania pojazdu. Silnik spala 1 litr oleju na 1000 km. Po kilku rozmowach z różnymi mechanikami i próbach ustalenia wady okazało się, że silnik jest do kapitalnego remontu ( ciśnienie na jednym tłoku ma tylko 10 barów) koszt naprawy sięga od 2500 zł. O wadzie został poinformowany sprzedawca w dn. 10.06.17. Czy sprzedawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów naprawy lub zwrotu za naprawę?[/B]
Do tego czasu przejechałem nim 4 tyś. km.

mod: proszę nie dublować tematów!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Złóż reklamację. Dostarcz pojazd do sprzedawcy.
Zapewne odpowiedź będzie odmowna ale może trafiłeś na uczciwego sprzedawcę.

Pan z komisu proponuje mi 700 zł dodając że będzie mnie sporo kosztowała droga sądowa i będzie to trwało a ja nie będę mógł używać auta. Mechanicy w moim mieście wyceniają koszt naprawy od 2500 nawet do 5000.

Ostatnia edycja:
Poinformuj pana z komisu, że może i na początek poniesiesz koszty ale jak przegra to zwróci wszystko.
Zaproponuj rzetelne rozpatrzenie reklamacji albo niech się szykuje na batalię przed sądem i koszty, które mogą iść w tysiące.

Mała sugestia. Nagrywaj od tej pory ewentualne rozmowy ze sprzedawcą.

Ile lat ma samochód i czy licznik pokazuje prawdziwy przebieg?

Rocznik 2005 sprzedawca udzielił gwarancji na przebieg 146000 km.

W dokumencie sprzedaży jest wpis określenie przebieg czy stan licznika?

Tak udzielił gwarancji pisemnej że przebieg jest tak niski.
Najważniejsze dla mnie jest czy mogę na własną rękę usunąć usterkę, używać auta i odzyskać poniesione koszty?

bebekuku napisał:
Najważniejsze dla mnie jest czy mogę na własną rękę usunąć usterkę, używać auta

tak

bebekuku napisał:
i odzyskać poniesione koszty?

nie

cedwah napisał:
to znaczy udzielił gwarancji? To podejrzanie mały przebieg

Mam auto z 1999r i 144.000km [pomijam czestotliwosc uzywania].

Zaś...samochód z 2013r w 2015r. miał 7500km.

Ostatnia edycja:
Powrót