Wada zgłoszona z rękojmi problemy ze sprzedawcą

• Autor wątku Autor wątku brava
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brava

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry

Nie pierwszy raz coś zgłaszałem z rękojmi i zawsze było wszystko w wyznaczonych terminach. Obecnie mam problem z ***
Zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi dnia 8.03.2023 za pośrednictwem
strony*** gdzie nabyłem sprzęt. Zgłoszenie zostało
zarejestrowane u nich i otrzymałem potwierdzenie na maila.

14.03 dopiero wysłano mi maila że w ciągu 2 dni zostanie do mnie
skierowany kurier po odbiór sprzętu. Sprzęt został odebrany przez
kuriera ode mnie 16.03.2023.

21.03 otrzymałem maila od ***o następującej treści

"w nawiązaniu do reklamacji uprzejmie informuję, że towar został
skierowany do serwisu, w celu sprawdzenia.

W przypadku potwierdzenia przez serwis usterki oraz w sytuacji
wykluczenia nieprawidłowej eksploatacji, zaproponujemy bezpłatną naprawę
urządzenia, zgodnie z wniesionym żądaniem. O postępach w realizacji
zgłoszenia poinformujemy w kolejnych wiadomościach."

Wg tego co wiem i co już znalazłem też na tym forum to nie jest odpowiedź z tytułu rękojmi gdyż powinni napisać czy spełnią moje żądanie czyli że go naprawią no albo że nie spełnią i go nie naprawią czyli rozumiem że uznali tym samym moje żądanie

Dnia 04.04 napisałem do nich maila bo żadnej informacji z ich strony nie
otrzymałem. Otrzymałem informację zwrotną że towar oczekuje na diagnozę
w serwisie.

Proszę mi powiedzieć bo wg mnie jakieś terminy na zwrot mojego sprzętu
obowiązują zgodnie z prawem? Ich mail z 21.03 nie jest prawną odpowiedzią na moją reklamację z tytułu rękojmi.

Kiedy mogę wezwać *** do zwrotu naprawionego sprzętu? Czas mija a 28.04.2023 mija okres 2 lata od zakupu w związku z tych chyba chcą
wyczekać bezprawnie do końca.

Proszę o informację co mogę w chwili obecnej zrobić i czy minął już
ustawowy czas na zwrot naprawionego sprzętu i mogę tym samym żądać zwrotu pieniędzy albo nowego sprzętu za nie wywiązanie się z tytułu reklamacji?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odpowiedzi na złożoną reklamację są tylko dwie - "uznajemy" albo "nie uznajemy". Czy jakakolwiek wiadomość ze sklepu była sformułowana w taki sposób? Jeżeli nie, to brak w ciągu 14 dni odpowiedzi na zgłoszoną reklamację powoduje, że reklamacja jest uznana.
Osobiście poczekałbym 14 dni, nawet od odebrania towaru przez kuriera, i wysłał im mail z zapytaniem jak sklep zamierza spełnić uznaną reklamację?
Masz rok na zgłoszenie zauważonej wady z tytułu rękojmi, skoro zakup był przed 1 stycznia 2023. Więc jeżeli sklep będzie robił problemy to rzeczoznawca, który potwierdzi wady produktu a nie użytkowania oraz Rzecznik Praw Konsumenta.

Dziękuję za odpowiedź. Moderację przepraszam za podawanie nazwy sklepu. Wysłałem im mailem a jutro jeszcze wyślę pocztą za potwierdzeniem odbioru wezwanie do spełnienia żądania z rękojmi. Ciekawe co oni na to. Ciekawe jeśli mi nie wydadzą naprawionego sprzętu w ciągu 7 dni jaki wskazałem.

Dzień dobry,

Mam pytanie zrobiłem tak jak tutaj radziliście, wysłałem wezwanie do zwrotu naprawionego sprzętu w ciągu 7 dni. List został odebrany, kartka z potwierdzeniem odbioru wróciła do mnie ale nikt się nie skontaktował w tej sprawie. Nadal nic nie wiem co z moim sprzętem. Wczoraj otrzymałem maila że sprzęt został wysłany i nr listu przewozowego. Sprawdziłem nr przesyłki i sprzęt chodzi po całej Polsce nie wiem gdzie został wysłany i komu od 27.04 tuła się po sortowniach i jakichś dziwnych miastach. Nikt nie raczy udzielić mi żadnych informacji. Co mogę jeszcze zrobić? Jak ten sprzęt by wrócił do mnie jakimś cudem mam jakieś prawo jeszcze gdyby był nienaprawiony? Niestety 28.04.2023 minęły 2 lata od zakupu. Co jeśli sprzęt wróci zniszczony?

Powrót