Wadium w postępowaniu komorniczym?

• Autor wątku Autor wątku araf28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

araf28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Pytanie na gorąco. W dniu dzisiejszym uczestniczyłem w licytacji nieruchomości. Rękojmia wpłacona z mojej strony. Przed licytacja stawia sie pan X który wpłaca rękojmie tuż przed licytacją. Pytanie czy mógł tak zrobić?, komornik uznał że tak choć w obwieszczeniu w internecie jasno widniał zapis: Zgodnie z art. 962 § 1. przystępujący do przetargu jest obowiązany złożyć rękojmię w wysokości jednej dziesiątej sumy oszacowania, najpóźniej w dniu poprzedzającym przetarg. Czy można coś zrobić jeszcze aby unieważnić tą licytacje?

Odbyła się licytacja i jaki był jej przebieg ?

Tak jak pisałem licytacja odbyła sie dziś. Licytacje wygrał pan X ,który wadium wpłacił chwilę przed licytacją.

Dlaczego nie złożyłeś skargi w toku licytacji do protokołu ? Taką skargę sędzia rozpatruje na miejscu. Szczerze mówiąc nie wiem jakim cudem komornik przyjął wadium po terminie ... i to w obecności sędziego na sali. Zwracam uwagę, że aktualnie mogą być jeszcze prowadzone sprawy egzekucyjne gdzie wadium można wpłacać do momentu rozpoczęcia przetargu. Są to sprawy wszczęte jeszcze przed zmianą przepisów KPC.

Ostatnia edycja:
Sprawa jest prawdopodobnie z 2008roku. Więc jeszcze przed zmianą przepsów KPC. I sprawa wyjasniona. dziekuje. pozdrawiam

Powrót