Wadliwa konsola Allegro

• Autor wątku Autor wątku Mrputek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mrputek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pewien problem z sprzedającą na Allegro. Kupiłem dnia 22.01.2017 konsole PS3 na licytacji. 25.01.2017 została dostarczona prze kuriera. Z braku czasu sprawdziłem ją dopiero w sobotę 28.01.2017. No i tutaj zaczyna się historia po uruchomieniu konsoli i włączeniu jakiejkolwiek gry konsola zaczyna wyć jak rasowy odkurzacz. Niezwłocznie napisałem do sprzedającej że konsola jest wadliwa a przyczyna tego może być uszkodzony czujnik temperatury lub zużycie się pasty termoprzewodzącej (to są tylko moje przypuszczenia).

Mój pierwszy e-mail

Witam. Kupiłem u Pani konsole i dopiero dzisiaj ja sprawdziłem. I chodzi ona jak odkurzacz. Nagrałem film i prześlę go na Pani adres (tutaj był adres email) Pisała Pani że konsola 100% sprawna a taki dźwięk wskazuje że prawdopodobnie zepsuty jest czujnik temperatury przy układzie chłodzenia lub brak pasty termo przewodzącej przy radiatorze. Konsola nadaje się do serwisy a nie na sprzedaż. Czekam na odpowiedź.

W tym mailu w załączniku wysłałem film pokazujący zachowanie konsoli a dokładniej dźwięk jaki wydaje.

Odpowiedź

Witam Pana,

Konsola została do Pana wysłana tydzień temu. Przed wysłaniem została sprawdzona przez znajomego który na co dzień sprzedaje tego typu sprzęty. Tak jak napisałam w opisie konsola była sprawda, jak nowa, zresztą nie była często używana. Nie zgadzam się z Panem że konsola nadaje się do serwisu.
Jestem zbyt poważną osobą żeby kogoś wprowadzać w błąd przy sprzedaży.

No to odpowiedziałem

Witam.

To że konsola została wysłana tydzień temu o niczym nie świadczy dotarła do mnie 25.01.2017 czyli w środę link do śledzenia trasy Przesyłka krajowa - sprawdź a zgodnie z art. 563 na zawiadomienie Pani o wadzie produktu mam miesiąc, i to że przesyła została wysłana 24.01.2017 nie ma żadnego wpływu na moje roszczenia. Nie posiadam żadnego dokumentu na podstawie którego można stwierdzić, że konsola była sprawdzana przez kogokolwiek. Chcę z Panią dojść do porozumienia na drodze polubownej. Są dwie drogi wyjścia, przytoczę tutaj kodeks cywilny:

Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
§ 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie praw (rękojmia za wady prawne).

No i kolejna odpowiedź

Szanowny Panie,
Mając na uwadze przytoczone przez Pana art. oraz fakt, iż częściowo zmieniły one swoje brzmienie lub zostały zupełnie wyłączone (dla transakcji&stron transakcji) w Ustawie z 2002r z późniejszymi zmianami..., pozwoli Pan, iż nie będę się na nie powoływała.
Jednak przypomnę Panu, iż sprzedałam Panu towar jako osoba prywatna, w dobrej wierze, rzetelnym opisem, urządzenie w pełni sprawne, mało używane, w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym.
Będąc pewna sprzętu który sprzedaję - w opisie umieściłam informacje o możliwości odbioru osobistego a co za tym idzie-nie bałam się, iż potencjalny kupujący będzie chciał włączyć i przetestować konsolę.
Cały ten proces zgodnie z KC oraz regulaminem Allegro wyłącza moją odpowiedzialność z tytułu rekojmi.
Powtórzę jak w pierwszym mielu- jestem w 100% pewna i na ten fakt posiadam świadków, iż konsola, którą Pan zakupił była całkowicie zgodna z opisem widniejącym w aukcji.

Koniec wymiany maili

I nie wiem w jaki sposób sprzedająca stwierdziła że KC oraz regulamin Allegro wyłącza jej odpowiedzialność z tytułu rękojmi. Na aukcji nie było żadnej informacji że sprzedająca nie odpowiada za wady ukryte sprzętu
Jest jakaś szansa na zwrócenie pieniędzy lub naprawienie konsoli przez sprzedającą? Czy poprostu mam pogodzić się ze stratą 500zł? Chcę tę sprawę rozwiązać polubownie ale widzę że może być to nie lada wyzwanie.

Podaję link do aukcji Sony PlayStation 3 500GB + 10 gier - JAK NOWY (6681470290) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Pozdrawiam.

Napisz, że rękojmi nie wyłączono i czekaj na reakcję. Możesz dopisać, że podała pani stan sprzętu "jak nowy" w tytule oferty.

Ostatnia edycja:
Mrputek napisał:
Chcę tę sprawę rozwiązać polubownie ale widzę że może być to nie lada wyzwanie.

Czytałeś inne, wcześnejsze wątki dotyczące tego problemu?

Czytałeś inne, wcześnejsze wątki dotyczące tego problemu?

Dziękuję za odpowiedzi.
Wcześniej czytałem ten poradnik https://www.pozew-cywilny.pl/ jak i również przeglądałem forum pod frazami:allegro wadliwy towar oraz rękojmi.
lecz nasuwają mi się dwa pytanie
1) Powinienem wysłać pisemne odstąpienie od umowy zawierające to na czym mi zależy naprawa lub zwrot pieniędzy za sprzęt + razem z nim odesłać towar z potwierdzeniem odbioru. A co w sytuacji gdy sprzedająca nie odbierze przesyłki?
Nadmienię tylko że sprzedająca nie jest przedsiębiorcą.

To poczytaj tematy o rękojmi na tym forum, bo po pierwsze nie wysyłasz odstąpienia od umowy, a reklamację; po drugie nie musisz wysyłać paczki ZPO. Jeśli sprzedawca jej nie odbierze to zostaje spór cywilny w sądzie.

Mrputek napisał:
Dziękuję za odpowiedzi.

Moim skromnym zdaniem jak sprzedający się zaprze to nic nie ugrasz albo niewiele.
Pamiętaj o art. 6KC.

Tak jak zasugerował arturoooo napisałem do sprzedającej. Oczywiście nie dosłownie.
Napisz, że rękojmi nie wyłączono i czekaj na reakcję. Możesz dopisać, że podała pani stan sprzętu "jak nowy" w tytule oferty.
No i dostałem odpowiedź.
Szanowny Panie,
W całości podtrzymuje swoje zdanie, które już Pan poznał.
Pozdrawiam

Powrót