wadliwe żelazko

• Autor wątku Autor wątku nula91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nula91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam w ubiegłym roku kupiłam żelazko, po miesięcznym użytkowaniu żelazko przestało parować oddala wiec żelazko do sklepu na gwarancje żelazko zostało naprawione jednak po 2 tyg. znów ten sam problem nie paruje, znów pojechałam do sklepu oddalam na gwarancje żelazko odebrałam po 2 tyg. działało jednak za jakiś czas znów ten sam problem przestało parować, wiec po raz kolejny oddalam na gwarancje sugerując sprzedawcy ze chciałabym wymienić je na nowe albo o zwrot gotówki , sprzedawca powiedział mi wtedy ze to jest moja wina bo żelazko jest nie czyszczone i jest w nim kamień, ze leje zła wodę i ze to moja wina bo go nie czyszczę. wiec po raz kolejny wysłał je do naprawy . wczoraj odebrałam żelazko i ku mojemu zdziwieniu nie paruje już przy pierwszym prasowaniu. Czy jest możliwość żeby mi wrócili pieniądze albo wymienili na nowe . Nie mam już ochoty czekać aż oddadzą i to żelazko i znów nie będzie parować. Pomocy... Sklep uporczywie mówi iż to moja wina , przez te ciągle naprawy byłam zmuszona do zakupu nowego żelazka bo nie miałabym czym prasować :(:(:(

nie zgłaszaj wady z gwarancji. wtedy tracisz uprawnienia konsumenckie !
Zawsze do sprzedawcy z rękojmi !!

jeśli jednak jest tak, że napisałaś że zgłaszałaś z gwarancji, a w rzeczywistości zgłaszałaś z rękojmi, to wszystko jest ok.
W przypadku powtórnej awarii towaru, masz prawo odstąpić od umowy i żądać zwrotu pieniędzy !

stanie się tak np. z powodu upływu terminu do zgłoszenia wady (art. 568 par. 2).
jeśli sprzedawca nie dowie się o wadzie, bo oświadczenia będą składane do gwaranta, to jego odpowiedzialność wygaśnie.
inny przykład: gwarant nie jest związany np. 14 terminem na odpowiedź (art. 561(5))

możliwości jest znacznie więcej

Sprecyzujmy.
Napisałeś wyraźnie, że zgłoszenie wady z gwarancji spowoduje utratę uprawnień konsumenckich.

Pytam o podstawę prawną tego twierdzenia - szczególnie wobec treści art.579 kc.

Tak zgłaszałam to do sprzedawcy w sklepie w którym to kopiłam. A co jeśli sprzedawca odmówi mi zwrotu pieniędzy bądź wymiany na nowe ?? |Tego obawiam sie najbardziej...

loco1 napisał:
Sprecyzujmy.
Napisałeś wyraźnie, że zgłoszenie wady z gwarancji spowoduje utratę uprawnień konsumenckich.

Pytam o podstawę prawną tego twierdzenia - szczególnie wobec treści art.579 kc.
ok, kolejne przykłady:
1. nie możesz żądać od gwaranta wymiany rzeczy na nową,
2. nie możesz odstąpić od umowy jeśli gwarant nie uzna wady,
3. gwarant nie jest związany terminem "niezwłocznego" usunięcia wady,
4. nie przysługują Ci roszczenia odszkodowawcze
coś tam bym jeszcze wymyślił ;)

a 579 właśnie wskazuje, że są to dwie różne formy załatwienia reklamacji.
ok, termin do zgłoszenia Ci przez pewien czas nie biegnie, ale potem znowu leci i musisz od nowa robić całą procedurę.
oceniając całościowo, stwierdzenie że traci się uprawnienia konsumenckie choć nie dość precyzyjne, jest raczej celne (czy nie ? ;) )

Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co pytam?

Ponadto: 1,2,3,4 - skąd to wiesz, skoro nie znasz warunków gwarancji?
bwlawyer napisał:
coś tam bym jeszcze wymyślił
Wolałbym, żebyś zamiast wymyślania, trzymał się przepisów prawa.

Powrót