Wadliwy laptop-możliwosć wymiany,etc.

• Autor wątku Autor wątku Aleksander_01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksander_01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

W piątek (17.08.07) zakupiłem na raty nowego laptopa z roczną gwarancją w sklepie (nie w internecie). Wczoraj (20 sierpnia b.r.) używając go zgodnie z przeznaczeniem komputer zawiesił się i zresetował. Po ponownym uruchomieniu nie może połączyć się z internetem (wyzerowany został unikalny UUID number), komputer nie zawszesię wyłącza, nie zawsze też włącza. Aby wyłączyć kmputer muszę wyjąć baterię.

Chciałbym się dowiedzieć czy w takim przypadku przysługuje wymiana na nowy? Czy możliwe jest zerwanie umowy?

Czy są jakieś drogi aby uniknąć długiego procesu naprawy gwarancyjnej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Żeby doszło do rozwiązania umowy, nieskuteczna lub niemożliwa musi być naprawa lub wymiana. Moim zdaniem wymiana na żądanie nie przysługuje, choć interpretacja przepisów nie jest jednolita.

a co z prawem jeżeli usterka została wykryta przed upływem 6mcy...czyli jest ukryta wada fabryczna?

W wypadku wykrycia wady przed upływem 6 miesięcy od dnia nabycia, domniemywa się, że wada była w momencie wydania sprzętu. W kwestii wymiany - jak wyżej.

proponuje koledze szybko działać... mój laptop popsuł sie po 6dniach... ostatnio był na 3 naprawie gwarancyjnej:/ i nawet do głowy nie brali żeby mi wymienić... a za pierwszym razem przegapiłem sprawe

Powrót